Pečeným kuřetem se vždycky zavděčíte. Hodí se jak na slavnostní oběd, tak k rychlé rodinné večeři. A nejlepší na něm je, že nejlépe chutná jen se solí. Aby bylo kuře dokonale šťavnaté, nevysušené a mělo křupavou kůžičku, je důležité zvolit správnou teplotu a dobu pečení. Jak dlouho se peče kuře, na kolik stupňů a jak dosáhnout nejlepší chuti?
Pojďme rovnou k věci: Celé kuře pečeme při 180–200 °C přibližně 75–90 minut v závislosti na tom, jak je velké. Porce, jako jsou kuřecí stehna, paličky, křídla nebo prsa, vyžadují vyšší teplotu a kratší dobu pečení.
Pro dokonalý výsledek je důležité maso dobře osolit a podlévat.
-> Jakými způsoby upravovat maso?
Teplota pečení je zásadní pro šťavnatost masa. U horkovzdušných trub můžeme nastavit teplotu trochu nižší. Pokud chceme dosáhnout křupavé kůžičky, můžeme ke konci pečení zvýšit teplotu na 220 °C a péct 10–15 minut do křupava.
-> Jak zahustit kuře na paprice? Vyberte si jeden z typických způsobů
Doba pečení závisí na velikosti kuřete. Obecně platí jednoduché pravidlo: na každý kilogram kuřete počítejte přibližně 45 minut pečení při 180 °C.
U pomalého pečení při 150 °C může být doba až 2,5 hodiny, po většinu času v troubě by však mělo být kuře zakryté, aby se nevysušilo.
ZDROJ: Pexels
Pokud si nejste jisti, zda je kuře upečené, můžete to zjistit:
Pokud si nejste jistí, zda je kuře hotové, můžete ho nechat odpočívat 10 minut po vyjmutí z trouby. Během této doby se šťávy v mase rovnoměrně rozloží a kuře bude ještě šťavnatější.
Marinování – když kuře před pečením potřete bylinkami, česnekem a olejem, aby získá intenzivnější chuť. Můžeme ho také naložit den předem do slaného nálevu - bude tak křehčí.
Podlévání během pečení – Pravidelně polévejte kuře vypečenou šťávou nebo vývarem, aby nevysychalo. Při dlouhém pomalém pečení je lepší vložit kuře do žárovdorného kastrolu s poklicí a péct ho po většinu doby zakryté. Zabrání se tak vysušení masa.
Zvýšení teploty na závěr – Pro extra křupavou kůži nastavíme troubu na posledních 10 minut na 220 °C.
Když zbude pečené kuře, můžeme ho použít k přípravě dalších jídel následující dny, jako jsou kuřecí rizoto, smažená rýže, kuřecí lahůdkový salát či kuřecí sendvič. Anebo k němu připravit paprikovou omáčku a vykouzlit dokonalý oběd.
Recepty na kuře, které by vám neměly ujít:
Pečené kuře s česnekem a brambory
Pomalu pečené kuře se zelím a knedlíkem
(doba přípravy 45 min)
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena