Náš trh je v dnešní době přístupný různým druhům pečiva. A labužníci je pouze vítají. Pečivo, které zachutnalo při návštěvách cizích zemí, je tak dostupné i po návratu domů.
Itálie je rozmanitá země. Nabízí řadu památek, přírodních zajímavostí a v neposlední řadě i velké pochoutky v oblasti kuchyně. Mezi oblíbené patří jistě i pečivo, které je u nás již také k dostání, a které se liší od běžného domácího pečiva. Jde o takové, které je určené ke krátkému zapékání.
Tímto pečivem je plochý pečený chléb. Název je odvozen z latinského slova focus, které znamená střed, centrum a také ohniště. Středem domu bylo ohniště, na kterém se pekl chléb. Focaccia je v Itálii velice populární. Obvykle bývá ochucena olivovým olejem, bylinkami, posypaná sýrem a masem, nebo bývá dochucena zeleninou. Používá se jako příloha k mnoha jídlům, ale i jako základ pizzy nebo sendvičový chléb.
Základní recept vymysleli Etruskové a dávní Řekové. V současné době je chléb znám především jako pochoutka liguriánské kuchyně. Těsto je svou strukturou a stylem podobné pizze. Skládá se z mouky, oleje, vody, cukru, soli a droždí. Jak se tedy focaccia vyrábí? Nejprve se z uvedených surovin připraví těsto.To se následně vyválí do silných vrstev a pak se peče na kamenném dně pece. Kuchaři musí často chléb propichovat nožem, aby se uvolnily vzduchové bubliny na povrch. Pro vytvoření děr v těstě se používá speciální náčiní a provádí se ještě před zapečením. Pro zachování vlhkosti těsta je nutné chléb potírat olivovým olejem. Focaccia se připravuje s různými příchutěmi: focaccia s oregánem, s olivami, s parmezánem nebo s příchutí pizzy.
Korpus na pizzu jistě potěší všechny její milovníky. Je to pšeničný chléb vyrobený z pšeničné mouky, kvasnic a potřený tomatovou omáčkou. Pizza pochází z italského města Neapol. Původně to byla chlebová placka chudých obložená tím, co bylo právě k dispozici. Korpus se nejčastěji obkládá sýrem, rajčaty, mírně se solí a dochutí oregánem.
Typický italský bílý chléb - ciabatta - se vyrábí z pšeničné mouky a kvasnic. A podle regionů v Itálii se liší jeho druhy. V minulém století se stal velmi populární i v Evropě a v Americe. Používá se hodně jako sendvičový chléb.
Sendvič vyrobený z malého bochníku chleba, většinou ciabatty. Obvykle se rozřízne a naplní masem, salámem, šunkou, sýrem, apod. a podává se teplý. V Itálii se nazývají panini různé druhy chlebových rolád a sendvičů. Ve střední Itálii je populární druh panini s kousky opečeného vepřového masa.
Jde o malé sendviče, které jsou tenké, obvykle plněné protlakem (pyré), tenkými kousky masa, zeleniny nebo sýru. Podávají se jako lehká odpolední svačina se sklenicí vína.
Bruschetta pochází ze střední části Itálie. Jde o grilovaný chléb potřený česnekem a extra panenským olivovým olejem, sypaný solí a pepřem. Podává se obvykle jako svačina nebo předkrm. Může se lišit příchutí pepře, rajčat, zeleniny nebo sýru.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena