Italská kuchyně je jednou z nejoblíbenějších na světě. Může za to její jednoduchost a dokonalé suroviny. Mezi ně patří olivový olej, těstoviny, čerstvé bylinky, rajčata, sýry a víno. Těstoviny zaujímají velkou část povědomí o italské kuchyni, protože jsou jednoduché, nenáročné, rychle se připravují a fantasticky chutnají.
Základem italského vaření jsou dobré výchozí suroviny a jednoduchost:
Italské těstoviny se vaří na skus, tedy “al dente”. To znamená, že by měly klást mírný odpor, když do nich zakousneme.
Při vaření těstovin se stačí řídit několika jednoduchými pravidly:
Použijte dostatek vody. Na 100 g těstovin potřebujete přibližně 1 litr vody. Na jedno balení těstovin je ideální 5l hrnec, uvaříte je však i v menším. Nezapomeňte však těstoviny míchat, aby se neslepily nebo nepřilepily ke dnu.
Dodržujte dobu vaření. Vařte těstoviny raději o minutu méně, než je uvedeno na obalu. Italové připravují těstoviny tak, že je rovnou smíchají s omáčkou. Při takové přípravě je třeba počítat s tím, že těstoviny ještě dojdou.
Nevylévejte vodu z těstovin. Část vody si ponechte na zjemnění omáčky. Obsahuje škrob, který pomáhá omáčce přilnout k těstovinám a dodá jídlu vlhkost.
Nebylo by italských těstovin nebo risotta bez parmazánu, Parmazán ale zdaleka není jediný sýr, který dotváří typickou chuť italských pokrmů. Skvělé těstoviny připravíme s čerstvým sýrem ricottou či italským modrým sýrem gorgonzolou. Mezi nejznámější italské sýry patří:
Původ: Parmazán se vyrábí v italských regionech Emilia-Romagna a Lombardie.
Charakteristika: Tvrdý sýr s intenzivní, lehce oříškovou chutí. Zraje 12–36 měsíců.
Je nezbytnou součástí těstovin a italského risotta. Přidává se do salátů i na pizzu. Výborný je také jako předkrm s medem či balzamikovým octem.
Původ: Mozzarella di Bufala pochází z Kampánie, vyrábí se z buvolího mléka. Existuje také varianta z kravského mléka, které se říká fior di latte.
Charakteristika: Měkký, vláčný sýr s jemnou chutí. Jí se čerstvý, ale přidává se také na pizzu nebo na zapečené těstoviny.
Původ: Výraz „pecorino“ označuje ovčí sýry. Populární jsou zejména Pecorino Romano (Lazio), Pecorino Toscano (Toskánsko) nebo Pecorino Sardo (Sardinie).
Charakteristika: Tvrdý sýr s ostrou, slanou chutí, která se liší podle délky zrání.
Původ: Pochází z Lombardie.
Charakteristika: Typický sýr s modrou plísní gorgonzola, který může být sladší (dolce) nebo ostřejší (piccante). Má krémovou strukturu a výraznou chuť.
Původ: Vyrábí se z ovčího, kravského nebo kozího mléka po odebrání syrovátky.
Charakteristika: Měkký, jemný a lehký sýr s mírně sladkou chutí.
Původ: Region Lombardie.
Charakteristika: Jemný, tučný smetanový sýr.
Chcete vyzkoušet opravdu tradiční italské recepty? Terra e Mare je místo, kde najdete jídla jako od italské babičky, vše připravené z čerstvých surovin. Menu je poctou středomořské kuchyni a italské tradici s důrazem na čerstvé mořské plody a domácí těstoviny. O autentický zážitek se stará italský šéfkuchař Venio Scoccini.
Podnik se nachází v prostorách někdejší restaurace Dynamo, známé svým jedinečným interiérem, který jako jeden z prvních v Česku získal cenu za design. Ikonické dřevěné lavice jsou v restauraci k vidění i dnes.
Recepty na italské těstoviny, které by vás neměly minout:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena