Lidí nakažených novým koronavirem v Česku stále přibývá, stále je proto na místě velká opatrnost, svědomité dodržování zavedených opatření i kladení důrazu na hygienu. I pokud jste doma a nevystavujete se zbytečným rizikům nákazy, měli byste v těchto dnech víc než kdy jindy věnovat hygieně zvýšenou pozornost, a to například i ve vaší kuchyni.
Hygiena je pro někoho úzkostlivé mytí, otírání, dezinfikování a podobně, pro někoho jde o samozřejmost a každodenní rutinu, tedy nic nového pod sluncem. Všudy přítomného důrazu na hygienu si můžeme všimnout už při nakupování potravin, obchodní řetězce se například v poslední době intenzivně snažili zbavit plastu, šíření nového viru však opět vede ke zvýšené nutnosti balení pečiva, zeleniny a dalších potravin.
Pokud jsme zdraví, dobré hygienické návyky nám pomůžou vyhnout se nemoci, jsme-li nemocní, dobrá hygiena může redukovat rozšiřování nákazy od nás na druhé. To je v těchto dnech heslo, které nás provází důrazněji a nepřehlédnutelněji než kdykoliv dřív. Je jasné, že na nákup jednou za čas prostě musíme, měli bychom se však držet těchto pravidel:
1) Při nákupu používejte jednorázové rukavice.
2) V obchodech bývají k dispozici dezinfekční gely, využijte je těsně před nákupem i při odchodu z obchodu.
3) Přistupujte k regálům s minimem dalších zákazníků a udržujte si odstup.
4) Kupujte pouze balené zboží a i to doma pečlivě omyjte.
5) Používejte platební kartu.
Mytí je zcela prvořadý příklad hygienického chování, provádí se vodou a mýdlem nebo saponátem pomáhajícím odstranit mastnotu a veškeré nečistoty. Za současné situace je doporučována také celá řada antibakteriálních gelů, s jejichž pomocí můžeme docílit rychlého a bezpečného dezinfikování rukou bez nutnosti použití vody a mýdla. Malé balení takovéhoto antibakteriálního gelu se bude hodit i do kabelky nebo do auta, po příchodu domů můžete mít jednu lahvičku připravenou k použití hned u dveří, v koupelně, ale třeba i v kuchyni, než začnete pracovat s jídlem. V kuchyni používejte nejlépe tři prkénka, jedno na potraviny, které se nebudou tepelně zpracovávat, druhé na ty ostatní a třetí na maso, které může být v syrové podobě zdrojem mnoha nemocí. Ovoce a zeleninu před konzumací pečlivě omyjte, maso a další tepelně neopracované potraviny uchovávejte v lednici tak, abyste zamezili jejich znehodnocení. Polotovary a tepelně zpracované potraviny uchovávejte vždy odděleně od těch syrových (nejlépe v dobře uzavíratelných nádobách). Další neméně důležitou zásadou pro udržení hygieny v kuchyni je bezpečné uchovávání mycích a dezinfekčních prostředků, které by nikdy neměly být v blízkosti žádných potravin!
Hygiena není nic jiného než důsledné dodržování určitých zásad vedoucích k uchování zdraví a k prevenci infekčních onemocnění. Původně se jednalo o obor zabývající se všemi faktory ovlivňujícími tělesné i duševní zdraví člověka, současné pojetí je však synonymem pro samotné udržování čistoty. Hygiena se může zabývat kvalitou vody a potravin, stravováním, prací a tělesnou námahou, spánkem, čistotou těla, užíváním tabáku, narkotik a duševním zdravím. Týká se i problematiky klimatických podmínek, půdy, charakteru stavebních materiálů, topení, větrání, odstraňování odpadů, lékařských znalostí o výskytu a prevenci chorob až po epidemiologii. Od rozvoje mikrobiální teorie nemocí se termín hygiena používá pro jakoukoli činnost nebo opatření vedoucí k úplnému nebo částečnému omezení škodlivého působení mikrobů, baktérií, hub a virů.
Mohlo by vás zajímat:
Jak mít hezké Velikonoce i v době karantény?
Vařte levně a ze zbytků - ulevíte peněžence i planetě, navíc si skvěle pochutnáte
Jak využít karanténu: Upečte si rychlé domácí rohlíky podle Markéty
Jak přežít Velikonoce ve zdraví a nepřibrat
Velikonoce klepou na dveře a my už se těšíme na tradiční pochoutky, které k nim neodmyslitelně patří. Velikonoční perníčky, beránek, mazanec či nádivka, jak na to, abychom si svátky jara užili jako obvykle, přitom se nemuseli bát zbytečných kil navíc?
Úvodní foto: Pixabay.com
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena