Co je to hygiena
Dá se říci, že je to soubor zásad, které dodržujeme, abychom byli zdraví. V dnešní době se stává synonymem pro čistotu.
Dnes považujeme za hygienické prostředí, kde je odstraněna viditelná špína jako je prach, skvrny a zápach. Jelikož lidstvo zná makro a mikrobiální teorii, používáme označení hygiena i pro zbavení se virů a mikrobů. Díky hygieně jsme zdravější, krásnější a musíme si přiznat, že jsou lepší i osobní styky mezi lidmi. Hygienou předcházíme nemocem, nebo zmírňujeme jejich působení na nás a naše okolí. Také zabraňujeme rozšiřování nákazy.
Mytí
Nejčastější formou hygieny je mytí. Ať už jedná o mytí rukou, očistu těla nebo úklid domácnosti se záměrem dezinfekce. Mytí rukou by mělo být samozřejmostí, ať přijdete odkudkoliv kamkoliv.
Nikdy nevíme, kdo se dotýkal držadla u sedadla v autobuse před námi, nebo kdo nesl, případně vezl, nákupní košík (vozík). Vzpomínáte, jak se říká žloutence? Ano, nemoc špinavých rukou! Zásadou umýt si ruce nejen když přijdeme z venku, ale hlavně před jídlem.
Na hygienu rukou by měli dbát především lidé pracující s penězi. Peníze jsou mnohdy větší přenašeč nemocí než špinavé toalety. Ovšem dá se o tom polemizovat.
Pokud jde o toalety. I zde je opatrnost na místě. Jasná je hygiena toalet. Zvláště ženy by si neměly sedat na záchodová prkénka ve viditelně špinavém prostředí. Všeobecně platí, že stav toalet v restauraci hodně napovídá o stavu kuchyně. Pokud tedy jdeme vyzkoušet novou restauraci, koukáme v prvé řadě po záchodech.
Ústní hygiena
Většina z nás trpí také nesprávnou hygienou úst. Nejvíce tím trpí zuby. Zubní kaz je porušení zubu, způsobené infekčním procesem. Kaz je způsoben vnějšími vlivy - mikroby - v zubním povlaku. Kazy nejvíce zapříčiňují cukry, ale hlavně zbytky jídel v mezizubních prostorech. Pomocí mikrobů cukry a zbytky jídel kvasí a vytváří organické kyseliny. Tím se snižuje hodnota PH (což je známá informace z reklamy) a porušuje se zubní sklovina. Znáte někoho, kdo nemá zubní kaz? Já rozhodně ne.
Duševní hygiena
Čím dál více se mluví o duševní hygieně, která má s tou původní hygienou hodně společného. V dnešní uspěchané době bývá hodně těžké najít si čas na relaxaci. Nesmíme zapomínat, že se unavuje pouze tělo, ale i mysl.
Hygiena v potravinářství a kuchyni
Hygiena by měla začínat už u zemědělců a výrobců potravin. Jejich povinností je dodržovat dané normy a postupy stanovené zákonem.
Potraviny bychom měli skladovat v čistém prostředí, které není v blízkosti léku ani jiných chemických látek. Více se můžete o skladování potravin dočíst v článku
Skladování potravin.
Kuchyň by měla být stále v čistotě. Měli bychom v ní eliminovat pohyb domácích zvířat, které jsou možnými přenašeči nejrůznějších nemocí. Stále platí základní pravidla, jako používání pitné vody při vaření. Uchovávání potravin v lednici. Eliminování toxických plísní aneb nejíme nic s plísní, kromě potravin s ušlechtilých plísní.
V kuchyni je dobré používat minimálně 2 prkénka. Jedno na potraviny, které se nebudou tepelně zpracovávat a druhé na potraviny, které budeme tepelně zpracovávat a na maso. Syrové maso je totiž možným zdrojem salmonely a jiných nemocí, které se ničí až tepelnou úpravou. Pokud tedy budeme krájet zeleninu na studený salát na prkénku, kde jsme před tím krájeli syrové maso, můžeme si snadno uhnat nějakou tu nemoc. Nejlepší je mít doma 3 prkénka. Jedno na ovoce a zeleninu, druhé pouze na syrové maso a poslední na salámy a sýry.
Pokud vaříme jídla náročnější na přípravu, je dobré nechat si na pracovním stole větší mísu, do které budeme odkládat odpad z ovoce, zeleniny a nepoužité zbytky. Nemusíme tak neustále chodit ke koši. Navíc si tak neznečistíme podlahu nebo kuchyň nechtěným ukápnutím.
Další podstatnou věcí je uchovávání prostředků na mytí a dezinfekci. Tyto prostředky by neměly nikdy být v blízkosti potravin!
Přehnaná hygiena
Hygiena je rozhodně nezbytná a důležitá věc, avšak pokud je přehnaná, stává se škodlivá. Tělo nemá možnost setkat se s běžnými bakteriemi, viry a plísněmi, tudíž nemá možnost stát se vůči nim odolným. Tělo se tak stává zranitelnější. Přehnaná hygiena u dětí často vede k alergiím.
Jak jste na tom s hygienou vy?