Ajurvéda, přírodní systém medicíny, jejíž základem je myšlenka, že nemoc je způsobena nerovnováhou nebo stresem ve vědomí člověka. Ale jak stravování podle ajurvédy vlastně funguje? Základem je tělo živit v souladu s jeho požadavky a naučit se naslouchat jeho signálům. Menu podle ajurvédy nejenže srovná trávení, ale napomůže tělu v jeho přirozeném hubnutí..
Ajurvédská strava je známa hojným používáním koření a bylinek, ty nejen že pokrm skvěle ochutí a doladí, ale dodají i spoustu zdraví prospěšných látek. Díky éterickým olejům jsou různé druhy koření přírodními koncentráty s opravdu vysokým léčebným potenciálem. Pravidelnou a hojnou konzumací tak docílíme lepšího trávení, vyšší imunity i redukce váhy.
V péči o zdraví je v ajurvédě možné použítí bylin a léčivých části keřů jako jsou kůra a kořeny, někdy i plody. Při přípravě nápojů a pokrmů myslete hlavně na čerstvý zázvor, kurkumu, kardamom, skořici, kari, bobkový llist, hřebíček, majoránku, chilli, fenykl, římský kmín, mletou pískavici.
Když jakokouli činnost děláme v klidu, jsme mnohem vnímavější ke svým pocitům, to platí i u jídla. Signály sytosti či hladu tak zaznamenáváme mnohem víc, než kdy jíme za běhu a myšlenky nám jdou všemi směry, jen ne k vlastnímu tělu. Právě naše rozbouřené emoce jsou pak často tím, co nás nutí sahat po jídle častěji, nebo naopak jsou důvodem, že jíst v podstatě zapomínáme. Ať vás trápí nadváha, zvýšené chutě či naopak nechutenství, udělejte si na jídlo čas. Tělo vám ve velkém poděkuje a navrátí se ke své původní rovnováze.
Každá roční doba má jinou dynamiku a právě to, co nám příroda v danou chvíli dává, je přesně to, co naše tělo potřebuje a udržuje ho v pohodě. Ideální kuchyňskou úpravou do podzimních a zimních měsíců je pozvolné vaření, napařování a pečení v troubě, které našemu tělu dodá potřebné teplo. Ideální pro toto období jsou polévky a pokrmy z jednoho hrnnce (pekáčku). Proto v podzimním a zimním období tíhneme ke kořenové zelenině. Našemu tělu v této fázi roku udělají dobře celá zrna, tzn. pokrmy z jáhel, pohanky, špaldy, quinoy a rýže. Stejnou službu našemu tělu dodají luštěniny (fazole, čočka, hrách), které nám navíc dodají potřebné rostlinné bílkoviny a velmi dobře nás na delší dobu zasytí. Z masa dáváme přednost drůbežímu a rybám.
Ať už si tuto směs bylinek namícháte doma nebo ve speciálním bylinkářství, získáte čaj, který skvěle tlumí chuť na sladké. Budeme potřebovat květ čekanky, listy borůvky, listy kopřivy, listy eukalyptu, listy myrty, listy olivovníku a šalvěje. Čajovou lžičku této bylinkové směsi zalijeme v hrnečku vodou, necháme 5 - 10 minut louhovat a už jen popíjíme. Už 2 šálky denně nám zaženou mlsné nálady.
Hubnutí v zimním období - je to vůbec možné?
Hubnutí v tomto nevlídném období není snadné. Jaké má zima pro hubnutí nevýhody? Co udělat, abychom se alespoň pár kil zbavili, než vyleze první jarní sluníčko a hubnutí nám půjde snáze?
Dietní speciál: Jak zhubnout a dostat se rychle do formy?
Zhubnout, mít pevnější tělo a cítit se fyzicky lépe - možná i vy jste si už poněkolikáté v pořadí dali podobné novoroční předsevzetí. Ale jak na to? Začněte detoxikací, ostatně její pravidla jsou všeobecně důležitá i pro hubnutí - pít více vody a neslazených čajů, jíst více zeleniny a omezit všechny škodlivé a návykové látky. Zdravého úbytku na váze dosáhnete správným složením jídelníčku, kalorickým deficitem a pravidelným pohybem. V našem speciálu o hubnutí se dozvíte pár šikovných rad a nechybí ani pár receptů vhodných pro úbytek na váze v zimním období.
Foto: Shutterstock.com
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena