Typicky české jídlo bohužel zrovna zdravé ani dietní není. Přesto jej lze jíst tak, aniž bychom porušovali zásady zdravé výživy.
Typickým obědem v české kuchyni je polévka a hlavní chod, který nejčastěji tvoří maso a příloha. Úplným fenoménem české kuchyně jsou ale omáčky a knedlíky. Dalšími oblíbenci jsou pak bramboráky, zabijačkové pochoutky (jelita, jitrnice a tlačenka), párky, klobásky a bramborový salát. A pití? Málokterý Čech si dokáže představit jídlo bez piva.
Jak tedy vidíte, naše typicky česká kuchyně rozhodně zdravá ani dietní není. Není pak divu, že celých 52% české populace trpí obezitou. Chcete zhubnout a nemíníte se přitom vzdát českého jídelníčku? Poradíme vám, jak na to.
Začneme polévkami. Populární jsou jak vývary (např. hovězí s játrovými knedlíčky nebo kuřecí polévka s nudlemi), tak i husté smetanové polévky (kulajda, bramboračka). Dejte přednost zeleninovým a masovým vývarům, jsou dietnější a výživnější.
Pokud se neobejdete bez knedlíků, volte raději bramborový než houskový, po kterém se velmi rychle přibírá. Výjimečně si můžete dopřát koprovou nebo rajskou omáčku, připravujte ji ale jen s velmi malým množstvím smetany. Tučná smetana totiž rozhodně není přítelkyní vaší nadváhy. Úplně nejlepším řešením je ale zcela vynechat omáčky na smetanovém základě a knedlík vyměnit za rýži nebo brambory. Místo kuřecího a vepřového masa si občas naservírujte ryby, ne však námi tolik oblíbené tučné makrely a kapry, ale raději pstruha, lososa nebo tuňáka. Maso volte pouze libové, netučné. Zelí jakožto přílohu k masu nezahušťujte.
Češi jsou milovníci švestek ve všech podobách - povidla, švestkové knedlíky nebo třeba bublaniny, ale také v podobě slivovice. Švestky si nemusíte odpírat ani v rámci diety, vynikající je například švestkový kompot nebo švestkové rizoto.
Že Češi vypijí ročně nejvíce piva na světě, o tom se dobře ví. Bohužel málokdo z mužské části populace dokáže vypít jen jeden půllitr. Také milovníci vína hřeší a koštování často končí opíjením se. Třetinku piva si k jídlu výjimečně dopřát můžete, víno ale volte raději jen suché a pouze jednu skleničku týdně.
Knedlíky a bílé pečivo jsou vyrobeny z bílé mouky, která má vysoký glykemický index. To způsobuje, že jste nasyceni jen krátce. Navíc budete mít brzy chuť na sladké. Houskový knedlík tedy vyměňte za brambory nebo knedlík bramborový a pečivo bílé za celozrnné.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena