Jak zpracovat přezrálé hrušky? Do povidel! Jsou totiž dokonalá nejen do kynutých koláčů, ale i jako doprovod k sýrům či s pečeným vepřovým. Tradiční hrušková povidla vás možná překvapí, kde všude umí zazářit. Pokud máte hrušky a čas, pusťte se do vaření! Složité to opravdu není, recept máme a výsledek za to rozhodně stojí.
Přezrálé hrušky nejde sníst všechny najednou, ani je skladovat. Přitom jsou dokonale sladké. Pro přípravu povidel se právě sladké měkké hrušky hodí nejvíc. Připravit je můžete stejně jako naše babičky v hrnci nebo připravit povidla bez míchání v troubě. Uchováte lahodnou chuť hrušek a ještě si ji budete moci využít v době, kdy na stromech nezbyde ani list.
Povidla z hrušek jsou typická pro podzimní a zimní kuchyni. V porovnání se švestkovými povidly mají jemnější chuť.
Hrušková povidla nejsou doménou jen středoevropské kuchyně. V některých regionech Spojených států, jako jsou Apalačské hory, se povidla z hrušek objevují v tradičních receptech, například jako sladká náplň tzv. biscuit rolls a domácích moučníků.
Hrušková povidla tvoří fantastickou náplň do kynutých buchet, koláčů či valašských frgálů. Jejich sladkost a jemná kyselost se výborně snoubí také s masem, zvláště s vepřovou pečínkou nebo pečenou kachnou.
Přidat je můžete i do vinných omáček k masu, do studených dipům k sýrům i do barbecue omáčky.
Hrušková povidla upotřebíte také na lívance nebo do palačinek, perfektní místo najdou v pohárech nebo ve snídaňové misce s müsli.
Hrušková povidla přirozeně houstnou dlouhým a pomalým vařením v kastrolu (nebo jiné široké nádobě) na nízkém plameni. Docházít tak k odpařování vody z ovoce a zakoncentrování chuti a cukrů. Není proto nutné přidávat další zahušťovací přípravky.
Pokud však chcete proces houstnutí urychlit, můžete k hruškám přidat malé množství přírodního zahušťovadla - pektinu a citronovou šťávu. Někdo do povidel dává ještě cukr, ale zvlášť u velmi zralých hrušek to nutné není.
Tradiční metodou uchovávání povidel je zavařování, tedy sterilizace ve sklenicích. Povidla tak na svou chvíli vydrží čekat i několik let. Další možností je povidla po dávkách zamrazit, čímž zachováte čerstvost a chuť povidel ještě déle.
Recepty na hrušková povidla, které stojí za to vyzkoušet:
Slezský hruškový koláč s drobenkou
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena