Hovězí maso je pro mnohé energeticky přijatelnější než maso vepřové. Používá se k přípravě mnoha nejrůznějších specialit světových kuchyní. Nejinak je tomu i u nás.
Z jeho nejkvalitnějších částí, tedy ze svíčkové a roštěnky, se připravují minutkové pokrmy. Ale i další části jsou vhodné pro přípravu oblíbených pokrmů. Z kýty a plece se připravují rolády a závitky, plátky nebo se maso opéká i dusí v celku. Na guláše je vhodná kližka a ořez, přední maso (z krku a žeber) se používá pro přípravu polévek nebo k omáčkám. Pochoutkou je však také pouze uvařené hovězí maso (žebro), které se podává s jablečným křenem nebo s hořčicí.
Jednoduchá a příjemně rychlá úprava kvalitního hovězího masa - roštěnek. Plátky lehce naklepané, na okrajích naříznuté se osolí a opepří. Po obou stranách se dozlatova opečou na rozehřátém oleji, pak se na mírnějším ohni dopékají doměkka. Další příprava je různá, záleží na ingrediencích, které se budou dále používat a na výsledném efektu, kterého chceme dosáhnout.
K tepelné úpravě můžeme použít také maso v celku, nenaporcované. Zadní hovězí se očistí a důkladně prošpikuje slaninou. Po všech stranách se osolí a zprudka opeče na rozehřátém tuku. Na másle se osmaží cibule, kořenová zelenina, přidá se koření a nakládané houby a na vše se položí opečené maso. Dusí se a podle potřeby podlévá vývarem a přelévá se vypečenou šťávou. Pro vznik kůrčičky se dopéká odkryté. Hotové maso se krájí na plátky a podává se s houskovým knedlíkem.
Mezi speciality se řadí také guláše, které se připravují z předního hovězího a kližky. Guláš je sice maďarskou specialitou, ale je velice rozšířený a oblíbený také u nás. Jeho podoba se obměňovala, nové přísady jej obohacovaly a každý kuchař do něj přidává cosi nového a svého. Základní guláš je tedy z hovězího masa, ten prvotní je také více "ohnivější", aby k němu chutnalo dobré pití. Ty další podoby guláše jsou různé podle jednotlivých přísad a podle konečného přání kuchaře. Nikdy by však neměla jako přísada č.1 chybět cibule a dobré koření.
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena