
Co s houbami? Do guláše! Guláš z hub je klasika, kterou si v houbařské sezoně nemůžeme nechat ujít. Na své si s houbovým gulášem mohou přijít jak všežravci, tak vegetariáni a vegani. Houby mohou maso v guláši doprovázet nebo zcela nahradit.
Houbový guláš se těší velké oblibě, především během podzimu, kdy je sezóna hub v plném proudu. Jaké houby jsou pro přípravu guláše ideální, jak dlouho se houbový guláš vaří a jaké varianty stojí za vyzkoušení?
Ideální jsou pevné masité houby, které mají výrazné aroma a po tepelné úpravě udrží svou pevnost. Mezi nejpoužívanější houby do guláše patří:
Při přípravě guláše se snažíme vyvarovat příliš měkkých a vodnatých hub, jako jsou např. holubinky, babky nebo pýchavky, které se při vaření rozpadnou.
-> Jak uvařit houbovou polévku a které houby do ní vybrat? Hodí se čerstvé i sušené
Houbový guláš můžeme připravit v mnoha variantách. Od klasické vegetariánské po verze s masem nebo uzeninami.
Klasický houbový guláš je nejtradičnější a nejzákladnější verze, kde jsou houby hlavní složkou. Houby (například hřiby, růžovky nebo lišky) se v něm dusí s cibulí, česnekem, paprikou a kořením. Má bohatou houbovou chuť a je skvělý také pro vegetariány.
Houbový guláš s masem. Maso a houby, to je osvědčená kombinaci a nejinak je tomu v guláši. Použít můžeme vepřovou plec nebo kýtu, hovězí kližku i kuřecí prsa.
Houbový guláš s uzeninou. Uzenina jako špekáčky, klobásy, gothaj, slanina nebo točený salám zintenzivňuje chuť guláše a dodává mu chuť kouře.
Vegetariánský houbový guláš s přehledem unese i alternativy masa, jako jsou tofu, tempeh nebo sójové kostky.
Postup:
Recepty na houbový guláš, které by vám neměly uniknout:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena