Nakládaný hermelín k pivu, to je čirá radost! Na klasickou chuťovku ovšem nemusíme pokaždé hned do hospody, naložit ho můžeme snadno doma a podle vlastních chutí. Ikonický sýr získává marinováním intenzivnější chuť, aroma a krémovost. Jaké jsou nejlepší způsoby nakládání a na co si dát pozor, aby byl výsledek dokonalý?
Základem je hermelín nebo jiný camembert, koření a olej. Nakládaný hermelín není obtížné přichystat, vyplatí se ale vědět:
ZDROJ: Wikimedia Commons
Základní recept na klasický nakládaný hermelín potřebuje jen pár základních surovin, receptur je však daleko víc:
Klasický pikantní hermelín. Hermelín se nakládá s česnekem a feferonkami, nechybí cibule, pepř nebo bobkový list. Má výraznou a lehce pikantní chuť.
Bylinkový hermelín. Do oleje se kvůli aroma přidává rozmarýn, tymián, libeček nebo bazalka.
Hermelín s medem a hořčicí. Kombinace medu a dijonské hořčice dodá sýru sladko-kořeněný nádech, který skvěle ladí s bílým vínem.
Nakládaný hermelín s pivem. Tradiční česká specialita – hermelín se nejprve krátce namočí do tmavého piva, než se zalije olejem. Pivo dodá sýru jemně karamelovou chuť.
Ideální doba nakládání je 5–7 dní, kdy sýr krásně změkne a vstřebá chutě marinády. Pokud ho necháme déle (například 10–14 dní), bude jeho chuť ještě intenzivnější a konzistence jemnější.
Jak servírovat nakládaný hermelín?
Naložit můžeme i další druhy sýra. Skvěle chutná například nakládaný balkánský sýr, nakládaný romadur či pivní sýr v oleji. Když máme sýrů víc, bez obav můžeme nechat uležet směs sýrů.
Pobyt v oleji prospívá také kozímu sýru, pivní nálev zase náramně svědčí tvarůžkům.
Recepty na nakládaný hermelín, které by vám neměly ujít:
Nakládaný aromatický sýr v pikantním oleji
(doba přípravy 25 min)
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena