Správná kynutá buchta je měkká, jemná a plná chuti! Jak toho docílíme? Přípravou prvotřídního kynutého těsta a dokonalé náplně, kterou se při plnění buchet rozhodně nešetří.
->Aby kynuté buchty byly ještě lepší
Jak na vláčné kynuté těsto?
Tajemství spočívá v práci s těstem a dostatečném času na kynutí. Důležité je důkladné propracování těsta. Hnětením těsta se v mouce působením tekutin aktivují bílkoviny lepku, čímž zajistíme těstu pružnost a pevnost.
- Čím lépe je těsto propracované, tím lépe kyne a výsledné buchty jsou lehké jako vánek.
- Nejlepší je svěřit hnětení elektrickému ručnímu šlehači s hnětacími háky nebo robotu aspoň na 10 minut. Těsto můžeme hníst i ručně vařečkou, počítat bychom však měli s půlhodinou dřiny.
- Pokud nemáte dost droždí, dejte, kolik máte, a dopřejte těstu delší čas na kynutí.
Kynutí probíhá ideálně v teple, aby se kvasinky z droždí mohly dobře množit a tím těsto kypřit. K lepšímu kynutí vedle tepla přispívá i provzdušnění mouky. Prosátím mouky přes síto získá mouka lehčí texturu a aktivují se v ní enzymy.
-> Jak zachránit kynuté těsto a co dělat, když nekyne?
Z jaké mouky se dělají kynuté buchty?
Volba správného typu mouky hraje zásadní roli v tom, jaký bude výsledek:
- Hladká mouka: Je ideální pro sladká kynutá těsta na buchty, koláče a další pečivo jako třeba skořicové šneky. Umožňuje vytvořit hladké jemné a elastické těsto, které dobře kyne.
- Polohrubá mouka: Často se používá při přípravě těst, která mají být pevnější, například na ovocné knedlíky nebo klasickou vánočku. V některých receptech se míchá půl na půl s hladkou moukou.
- Hrubá mouka se používá na přípravu přílohových kynutých knedlíků, které díky ní získávají během vaření kyprost a lehkost.
-> Jak připravit mák do koláčů a buchet?
Recept na univerzální sladké kynuté těsto
Tento jednoduchý recept je ideální k pečení jakéhokoli sladkého pečiva: koláčů, buchet, šneků, šátečků, závinů nebo třeba trdelníků. Váhu k němu nepotřebujeme, vše odměříme na hrnky.
- 4 hrnky hladké mouky
- 1/2 hrnku cukru
- 1/2 kostky droždí (nebo 1 sáček sušeného droždí)
- 1 hrnek vlažného mléka
- 1/2 hrnku oleje nebo rozpuštěného másla
- 2 vejce
- špetka soli
- Do misky nalijeme vlažné mléko, přidáme droždí, lžíci cukru a trochu mouky. Necháme vzejít kvásek (asi 10 minut).
- Ve větší míse smícháme mouku, zbytek cukru, sůl, vejce, olej a nakonec přidáme kvásek.
- Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí. Podle potřeby přidáme trochu mouky.
- Těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě přibližně 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí objem.
- Po vykynutí těsto rozdělíme na kousky, naplníme oblíbenou náplní (tvaroh, povidla, mák) a tvarujeme buchty.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 20–25 minut dozlatova.
Uvařte si s námi
Recepty na kynuté buchty, které by vám neměly ujít:
Kynuté těsto bez váhy
Honzovy kynuté buchty
Kynuté buchty s tvarohem
Babiččiny kynuté buchty s povidly
České buchty