V nadcházejícím týdnu pořadu Prostřeno! se diváci mohou těšit na pestrou směsici soutěžících z Prahy, jejichž životní příběhy a kulinářské dovednosti slibují zajímavou podívanou. Každý den přinese nové menu, nečekaná odhalení a možná i šokující momenty.
Domácí majonéza je krémová, chutná a připravit ji zvládnete i bez kuchařské školy. Vyberte si z různých variant - podle toho, kolik máte času a odvahy. Použít můžete ruční metlu, elektrický šlehač nebo tyčový mixér - podle svých možností.
Víkend nabízí skvělou příležitost k tomu vyzkoušet tradiční sladké recepty! Zkuste upéct úplné klasiky české kuchyně, jako jsou třeba hraběnčiny řezy, piškotovou roládu, buchtičky s krémem nebo jáhelník.
Dolehl na vás začátek nového roku se vší tíhou právě uplynulých Vánoc? Nebo vás trochu stresuje nadcházející plavková sezona? Možná přišel čas na to trochu poupravit jídelníček. Nejlepší je jít na to zlehka a my vám s tím pomůžeme.
Rajská polévka má zástupy skalních fanoušků, a to nejen u nás, ale po celém světě. Vaří se v mnoha různých podobách, s různými bylinkami, ale ten sladkokyselý rajčatový základ - ten zůstává všude stejný. Rajská polévka je dokonale jednoduchá, sytá a nekonečně variabilní lahůdka. Pojďte si s námi uvařit takovou, na kterou právě máte suroviny a chuť!
Není snad nic lepšího než si ke kávičce jednou za čas dopřát něco sladkého a lahodného. Kremrole, větrníky, rakvičky, indiánky i oblíbené punčové řezy, makronky či nepřekonatelný Sacher dort, to všechno můžeme vlastnoručně uchystat.
Čím pozvednete i obyčejnou sekanou s bramborovou kaší? Jak udělat z obyčejného tvarohu pomazánku plnou chuti a zdraví? Mini bylinkami! Microgreens, jak se jim říká, vypěstujete třeba na parapetu, sklidíte nůžkami a uvaříte jako šéfkuchaři. Které druhy se nejlépe hodí k tradičním jídlům a jak je jednoduše zařadit do každodenního jídelníčku?
Muži v převaze, ve speciální převaze! U ploten a stolů se sejdou umělci s citem pro detail, fotografové. Jen jedna z hostitelek bude žena. Soutěžící budou i v tomto týdnu bojovat o hlavní výhru 60 tisíc korun a také o diváckou přízeň, která jim může přinést deset tisíc.
Francie je zemí módy, vína a hlavně dobrého jídla. Mnoho z nás krásy Francie nikdy nespatřilo. To ovšem neznamená, že nemůžeme vyzkoušet jejich kuchyni. Co takhle tradiční francouzský slaný koláč?
Drůbež, ryby, zvěřina i všechny druhy masa lze poměrně jednoduše zmrazit. Ale i tak přidám několik dobrých rad, jak si maso před mrazením nejlépe upravit.
Rozpeky jsou tradiční západočeské vdolky, které mají podobný úkol jako kynuté knedlíky. Na rozdíl od nich se však pečou v troubě, uvnitř jsou nadýchané a měkké a mají křupavý povrch. Na Plzeňsku a Domažlicku se vedle rozpeků připravují také rozpíčky.
Chcete si užít zážitek v prvotřídní restauraci, ale trochu vás odrazuje, kolik to bude stát? Akce s názvem Restaurant Week otevírá dveře do špičkových podniků všem, i těm, co mají obavy. Stanovené tříchodové menu má pevně stanovenou cenu 490 Kč nebo 790 korun a kupuje se předem online. Možnost ochutnávat je právě teď!
Perfektní omáčka stojí na správné technice a dochucení, říká šéfkuchař Pavel Vacek. Časté chyby jako málo orestovaný cibulový základ, spálený česnek nebo špatná smetana mohou pokazit i sebelepší recept. Jak předejít nezdaru? Stačí dodržet pár omáčkových zásad.
Saláty se dají se upravit mnoha způsoby a můžeme použít rozličné suroviny - od zeleniny, přes ovoce, bylinky, sýry, maso, vajíčka až po semínka, ořechy. A to jsme se vůbec nedostali k zálivkám a dresinkům. Salát může být jen lehkým doplňkem, ale stejně dobře se může stát plnohodnotným hlavním chodem.
Dva muži, tři ženy. A legendární cheesecake jako úkol týdne. Komu se nepodaří, kdo ho nebude umět vyslovit, natož pak připravit? Také absolutní převaha krémových polévek, zajímavých předkrmů i sladkých dezertů. Jak se komu bude dařit u sporáku?
Skvěle se hodí k těstovinám, masu, hranolkům i zelenině a její příprava je překvapivě jednoduchá. Stačí správná kombinace sýrů, pár minut času a vykouzlíte lahodnou omáčku, která povýší každý pokrm na gurmánský zážitek.
Piškotové těsto je sice jednoduché na přípravu, ale vyžaduje pečlivost a správnou techniku. Stačí malá chyba a místo nadýchaného dortového korpusu vznikne hutný, nebo naopak propadlý moučník. Pojďme se podívat na nejčastější problémy a jak se jim vyhnout.
Kupované listové těsto je běžně k dostání v obchodech chlazené nebo mražené. Koupit ho můžeme v kuse nebo vyválené. Proč bychom si ho měli dělat vlastnoručně? V čem je to domácí jiné než kupované? Rozhodně bude mít jiné složení. Domácí lístkové těsto totiž voní máslem!
Už vám dochází nápady, jak nasytit celou rodinu, aby hlavní chod nezruinoval rodinný rozpočet? Sáhněte častěji po brokolici, při vaření se s ní dá jen při troše fantazie opravdu kouzlit. Bonusem navíc jsou její výživové hodnoty a minimum kalorií.
Do "rizota" se většinou pouštíme, když chceme zpracovat zbytky rýže. Proto ho mnozí chápou, jako jakýsi podřadný "pokrm chudých". Ani školní jídelny tomuto jídlu moc reputaci nepozvedly. Italské rizoto ale s žádnými rýžovými zbytky nepočítá, naopak. Risotto může být klidně i hostinou pro krále.
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena