Rajská polévka má zástupy skalních fanoušků, a to nejen u nás, ale po celém světě. Vaří se v mnoha různých podobách, s různými bylinkami, ale ten sladkokyselý rajčatový základ - ten zůstává všude stejný. Rajská polévka je dokonale jednoduchá, sytá a nekonečně variabilní lahůdka. Pojďte si s námi uvařit takovou, na kterou právě máte suroviny a chuť!
Tradiční rajská polévka se připravuje buď z čerstvých rajčat, nebo z rajčatového protlaku.
V sezóně jsou ideální zralá čerstvá rajčata, ale pokud jich nemáte opravdu přebytky, určitě nezhřešíte, když použijete některý z polotovarů.
-> Rajčata v receptech: Rajčatové polévky, omáčky i báječné saláty
Hustší rajské nebo rajčatové polévky lze dosáhnout několika způsoby. V české kuchyni se tradičně používá jíška připravená z másla a hladké mouky.
Alternativně lze polévku zahustit rozmixovanou kořenovou zeleninou, jako je mrkev či celer, které přidáme do základu k cibuli. Tím se také zvýší nutriční hodnota polévky.
Rajčatovou polévku můžeme podávat se strouhaným tvrdým či polotvrdým sýrem nebo mozzarellou, které také polévku zahustí, dochutí a dodá ji další živiny. Podobně je to i se zakysanou smetanou, která talíři rajské polévky také náramně sluší.
-> Jak zahustit polévku a jaký je rozdíl mezi jíškou, zásmažkou a záklechtkou?
Možností je moře! Rajčata skvěle ladí s bylinkami, česnekem i kořením. Je jen na nás, na kterou variantu máme chuť.
Pro vyvážení kyselosti rajčat se často přidává cukr, zvášť české polévky bývají sladší než ty italské. Hlubší chuť v létě dodají polévce grilovaná nebo pečená rajčata. Lžíce zakysané smetany polévku zjemní.
Ozdobit rajčatovou polévku můžeme pár kapkami olivového oleje, mikrobylinkami, bylinkami nebo třeba na malé kousky nakrájenými čerstvými rajčaty.
Recepty na rajskou polévku, které by vám neměly ujít:
Rajská polévka s italským sýrem
Staročeská poctivá rajská polévka
Krémová tomatová polévka s bazalkou a parmezánem
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena