Historie a zvyky
Svátek Všech svatých připadá na 1. listopad již od 8. století, kdy toto datum určila křesťanská církev, aby zamezila oslavám pohanských svátků. V angličtině se mu říká All Saints' Day, případně All Hallowmas. Předvečer tohoto svátku se nazývá Halloween a slaví se 31. října. Prvopočátky a kořeny tohoto svátku ovšem sahají ještě dál, konkrétně do 5. století před Kristem.
V Irsku obývaném Kelty a Druidy se každoročně oslavoval konec léta a zároveň roku v podobě svátku Samhain, který připadal na 31. říjen. Keltové věřili, že se v tento den vrací duše mrtvých a hledají si nové hmotné tělo. Proto v tento den rozsvěcovali ohně, aby pomohly zesnulým nalézt cestu do "říše mrtvých". Také se oblékali do roztodivných kostýmů, aby vystrašili bludné duše toužící po jejich tělech.
Tento zvyk se v roce 1840 dostal do Spojených států díky irským imigrantům prchajícím před neúrodou brambor a s tím spojeným hladomorem. Tehdy se v tento den v Nové Anglii šprýmaři bavili otevíráním branek sousedských domů a tropením hluku. Zvyk, který se v angličtině nazývá trick-or-treat, se ujal v 19. století. Koledníci při něm žádají buď o nějakou dobrotu nebo lakomcům něco nepěkného provedou. Obyčej založený na vyřezávání dýňových lampiček zřejmě také pochází z irského folklóru, kde se původně užívaly tuříny. Také známé lovení jablek z kádě s vodou má pradávné kořeny vycházející z uctívání římské bohyně Pomony.
Lidé považují Halloween za svátek nevázané zábavy. Děti si libují v maškarách, chodí od domu k domu a smlouvají s jejich obyvateli o dárky v podobě sladkostí. Svátek je však oblíbený i mezi dospělými. Každoročně se za suvenýry s halloweenskou tématikou utratí miliony dolarů. Hned po Vánocích je to pro obchodníky nejvýnosnější svátek. Kromě USA a Velké Británie se Halloween slaví, dá se říci, po celém světě, jen s různou intenzitou. Podobně jako svátek Svatého Valentýna ho někteří propagují, jiní zatracují.
Sváteční speciality
O historii toho ovšem bylo dost, jistě vás spíše bude zajímat, jaké speciality se tradičně podávají 31. října na amerických a britských stolech.
Děti by jistě svým rodičům neodpustily, kdyby neměly k snídani oblíbené halloweenské sušenky.
Halloweenské sušenky
Ingredience
1 hrnek změklého másla, 2 hrnky krupicového cukru, 3 vejce, 3 lžičky vanilkového extraktu, 3 hrnky polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 10 lžic kakaového prášku
Postup
Máslo utřeme s cukrem do jemné hmoty, přidáme vejce jedno po druhém. Vmícháme vanilkové aroma, zvlášť promícháme mouku, kakao a prášek do pečiva a přidáme do máslové směsi. Těsto zabalíme do pečícího papíru a dáme na 2 hodiny do chladu. Poté jej rozválíme a vykrajujeme různé tvary. Pečeme je při 180°C asi 10 minut.
Dýňový koláč je snad nejklasičtějším jídlem halloweenského období. Ač jej neslavíte, není důvod proč si tento koláč neupéct.
Dýňový koláč
Ingredience
2 vejce, 3/4 hrnku cukru, 2 hrnky sterilované dýně bez šťávy, 1 lžíce hladké mouky, 1/2 lžičky soli, 1 lžička skořice, 1/2 lžičky mletého zázvoru, špetka drceného hřebíčku, 1 a 2/3 hrnku kondenzovaného mléka, 1/2 lžičky nového koření
Postup
Dýni rozmixujeme na jemné pyré, přidáme cukr, koření a mouku a důkladně vše promícháme. Poté přidáme vejce a kondenzované mléko, případně trochu vody, aby vznikla řidší hmota. Těsto vlijeme do vymazané dortové formy a pečeme jej nejprve 15 minut při 200 stupních, poté asi 35 minut při 175 °C.
Ke sváteční večeři se podává něco nevšedního, samozřejmě v převládajícím oranžovém odstínu, třeba kuře na meruňkách.
Kuře na meruňkách
Ingredience
4 kuřecí stehna nebo prsa s kůží, 150g sušených meruněk, 3 střední cibule, 250ml sherry, 2 lžíce pepře, 75g másla, 1 lžíce oleje, sůl, škrobová moučka
Postup
Nejprve si naložíme sušené, pokrájené meruňky a pepř alespoň na 4 hodiny do sherry. Před samotným pečením necháme v pekáčku rozpálit máslo a olej. Přidáme osolené kuřecí kousky, krátce je orstujeme ze všech stran a dále pečeme v troubě při 175 stupních asi 20 minut. Mezitím si nakrájíme cibuli na středně velké kostky a spolu s marinovanými meruňkami je přidáme k masu. Zbývající sherry přivedeme k varu, přidáme asi 1dl vody a tekutinu zahustíme škrobovou moučkou a přelijeme pečící se maso. Takto pečeme ještě 20 minut. Nejvhodnější přílohou je kari rýže.
Slavíte nebo zúčastnili jste s někdy oslav Halloweenu? Fandíte tomu, že k nám pronikají zahraniční svátky?
Foto:
Profimedia.cz