Frittata - pravá italská omeleta. Najdeme ji v řadě italských restaurací, v menu pizzeriií a často v kategorii bezmasých jídel.
Dokonce i cestovní kanceláře představují omeletu frittata (fritata, fritáta) při popisování tradičních italských pokrmů ve svých prospektech. Řeč je o vaječné omeletě plné zeleniny a sýru, kterou narozdíl od francouzské omelety důkladně propečeme.
Vejce jsou samozřejmě základem i omelety po italsku. Na přípravu báječné frittaty si vybíráme čerstvá vejce, ideálně do týdne stará. Vejce nemusíme tolik vyšlehávat, nejsou na škodu i kusy žloutku. Ať už použijeme jakékoliv další ingredience, vždy pečeme frittatu pozvolna, musí se propéct i ve středu.
Frittata slavnostní, frittata jako snadné jídlo. Italskou omeletu můžeme připravit na snídani, můžeme ji dětem zabalit na svačinu, přichystat si ji jako vydatný oběd, možná máme rádi omelety i jako poslední chod dne. Frittatu si připravíme kdykoliv máme chuť, podmínkou je dostatek vajec v lednici. Podáváme ji zatepla i zastudena, jako přílohu volíme kousek pečiva, častěji si však frittatu dopřáváme samostatně, tak chutná nejlépe.
Pečlivě zvolené přídavné suroviny nebo náhodný výběr? Obojí funguje. Nákup exkluzivních ingrediencí střídá zbytky, které máme v lednici. Zelenina syrová i tepelně upravovaná, sýry, uzeniny, kousky vařeného či pečeného masa, nejrůznější ryby. Vše se dá použít a zpracovat právě v chuťově zdařilou frittatu. Dokonce i tuniská verze zvaná "tajine" je obdobou italské frittaty.
Na sýrovou frittatu si připravíme dohromady asi 500g sýra (150 g camembertu, 150g čedaru, 100g parmezánu, 100g nivy ), 1 kelímek smetany na vaření, drcený barevný pepř, zelenou petrželku, máslo a olivový olej na vymazání, zelenou papriku, sůl a samozřejmě nesmí chybět vejce, bude stačit 6 - 7ks.
Čedar a parmezán nastrouháme, nivu rozdrobíme a camembert nakrájíme na kostičky. Vejce vyšleháme společně se solí, drceným barevným pepřem a smetanou. Přidáme nastrouhaný parmezán. Zelenou papriku očistíme a nakrájíme na kratší proužky. Petrželku nasekáme.
Na pečení frittaty používáme pánev s kovovou rukojetí, abychom ji později mohli dát do trouby. Měla by být vyšší, aby se nám veškeré množství pro 4 osoby do formy vešlo.
Pánev vymažeme máslem, přidáme i lžíci olivového oleje. Pánev rozehřejeme do rozpuštění másla, vlijeme vejce a párkrát je lehce "potrháme", dokud jsou vejce řídká, odstavíme z plamene a bez míchání je rozetřeme po celé pánvi.Hotovou sýrovou frittatu posypeme jemně strouhaným parmazánem (na ozdobu) a rozkrájíme ji na čtvrtky.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena