Marokánky - vánoční cukroví z ovoce a oříšků
Jak z názvu vyplývá, marokánky mají svůj původ v arabských zemích. Již léta se tyto ovocno-oříškové placičky s oblibou pečou i u nás a dopřáváme si je (nejen) na Vánoce. Během celého roku jsou pak marokánky běžně k dostání v prodejnách se zdravou výživou.
Fotorecept na marokánky krok za krokem
1) Na marokánky si připravíme 250 ml smetany ke šlehání, balíček vanilkového cukru, 60 g třtinového cukru a 30 g hladké mouky.
2) Dále si připravíme sušené či kandované ovoce (180 g) a mandle s ořišky (160 g).
Použijeme libovolné ovoce i oříšky. U nás v receptu přišly na řadu sušené meruňky, sušené švestky, brusinky, rozinky, loupané mandle a lískové oříšky. Dále jsme k dochucení použili kandovanou pomerančovou kůru (2 lžičky).
3) Nyní můžeme začít s přípravou "těsta". Do hrnce vlijeme smetanu a zahřejeme.
4) Do rozehřáté smetany vsypeme třtinový i vanilkový cukr a rozmícháme.
5) Dále vsypeme odměřenou a prosátou hladkou mouku. Směs (za stálého míchání) vaříme do zhoustnutí.
6) Ovoce i oříšky nasekáme na kousky.
7) Když nám směs dostatečně zhoustne do konzistence kaše, vsypeme do ní nasekané ovoce a oříšky.
8) Vše společně dobře promícháme. Vznikne nám hustá a lepivá hmota.
9) Na plech vyložený pečícím papírem tvoříme malé kopečky, které rozplácneme na placičky. Můžeme tvořit malé či velké marokánky.
10) Plech s marokánky vložíme do trouby vyhřáté na 130 - 150 °C a pečeme do zezlátnutí asi 25 minut (záleží na troubě a velikosti placiček).
Po vyndání z trouby budou marokánky měkké, po vychladnutí ztvrdnou.
11) Marokánky můžeme ihned podávat, ale i uložit do krabičky, nechat v chladu a podávat později.
12) Marokánky můžeme ze spodní strany namáčet v rozpuštěné čokoládě (případně karobu) a nechat zatuhnout.
13) Marokánky podle tohoto receptu se neroztékají na plechu, nejsou přeslazené a skvěle doplní tác s cukrovím.