Fenykl známe jako koření podobné kmínu a dochucujeme jím zejména zeleninu, perník a jiná nasládlá jídla. Fenykl ale není jen koření, vynikající je také jako zelenina.
Semena fenyklu využívá občas v kuchyni každý z nás. Pochází z tzv. fenyklu zahradního. Existuje ale ještě jeden druh fenyklu, zvaný florentinský. Ten je jedlý celý. Pochází z Itálie, kde je velmi oblíbený, ale pěstovat se dá i u nás.
Fenykl florentinský je podobný řapíkatému celeru a s tímto druhem zeleniny je někdy také neprávem zaměňován. Fenykl je však mnohem sladší a aromatičtější. Bílé listové řapíky jsou asi 10 cm vysoké, mladé výhonky se podobají kopru.
Fenykl planě roste na rumištích a poblíž železničních náspů. Zdravější variantu koupíte ve všech větších obchodech a supermarketech.
Listy fenyklu jsou vynikající součástí salátů a zeleninových pokrmů. Pro svou nasládlou chuť se hodí do sladších polévek a omáček. Mladými výhonky lze dochucovat saláty a teplé pokrmy. Vynikající a velmi zdravá je fenyklová šťáva - čerstvý fenykl florentinský obsahuje až 90% vody, která napomáhá tvorbě krve a je tak užitečná při menstruačních potížích. Výborný je fenykl dušený na cibulce a posypaný strouhaným sýrem. V Itálii se listy fenyklu přidávají do rybích omáček.
Stejně jako semena fenyklu mají jeho řapíkaté listy řadu léčivých účinků. Např. pomáhají rozpouštět hleny, povzbuzují činnost zažívacího traktu, zmírňují zápach z úst a působí močopudně. Díky vysokému obsahu vitamínu C, aminokyselin a stopových prvků pomáhají posilovat imunitu. Jsou bohaté také na železo a draslík.
Fenykl je vynikající dietní a detoxikační prostředek - váže na sebe tuky a jedovaté látky. Držíte-li dietu, fenykl do svého jídelníčku určitě zařaďte.
O detoxikačních a zeštíhlujích účincích fenyklu věděli už lidé ve středověku. Římanky si pro udržení štíhlé linie často připravovaly fenyklový salát. Mniši zase před bohoslužbou přežvýkávali listy fenyklu - věřili totiž, že pomáhá mírnit křučení v žaludku. Fenykl uctívali nejen staří Římané, ale i Řekové a Egypťané. K nám se fenykl dostal díky benediktínům, kteří jej užívali zejména při zažívacíh potížích.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena