Vepřová tlačenka s octem a cibulí platí za klasické české chuťovky. Může mít různé složení a chutí i spoustu podob. Tradičně se připravuje během zabijaček. Vy si ji však můžete připravit i sami doma ze surovin, které nakoupíte. Povíme vám, jak na to.
Vepřová tlačenka patří na stoly milovníků tradiční české kuchyně. Vyrábí se typicky z vepřového masa, silného vývaru a koření, které dohromady tvoří jedinečnou želatinovou lahůdku plnou chuti.
Domácí tlačenka se často připravuje na zabijačkách, ovšem můžete si ji uvařit i v pohodlí své kuchyně. Podává se s chlebem, pepřem a cibulí přelitá octem.
Základem klasické tlačenky jsou maso z vařeného vepřového kolene či vepřové hlavy, vepřové nožičky, kůže, vnitřnosti (například játra či srdce). Nožičky mají vysoký obsahu kolagenu a tím zajišťují přirozené želírování a tvorbu aspiku.
-> Masopustní speciál: To nejlepší z masopustního období v receptech
Ačkoliv příprava tlačenka tradičně patří k zabijačkovým tradicím, uvaříte ji i bez veselice, ve své domácí kuchyni. Všechny potřebné suroviny nakoupíte v obchodě:
Většinou přijdou vhod speciální plastové sáčky nebo obaly na tlačenku, které se jednoduše naplní a zavážou.
Tradičně se však při zabijačkách používá "materiál" z poraženého zvířete. Často je to močový měchýř ale i vepřové žaludky, které jsou pevné, dobře drží tvar. Tlusté střevo se pak často používá i při výrobě zabijačkových jitrnic nebo jelit.
Recepty na tlačenku, které by vám neměly ujít:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena