Dýně známe jako báječnou podzimní dekoraci, ale mnozí z nás nedají dopustit ani na zdravé a chutné dýňové pokrmy. Na zahradách dýně působí tak trochu jako rozpínavý plevel, ale nakonec jsme rádi za úrodu plodů, které při správném skladování mohou vydržet až do jara. A česká kuchyně rozhodně není jediná, ve které má dýně na podzim stálé místo ve zpracování.
Dýně máme rádi pro jejich příjemnou, lehce nasládlou, až oříškovou chuť, stejně jako pro úžasnou barvu, která udělá z každého jídla dokonalou potěchu pro oko. V nabídce speciálních dýňových farem i míst, kde si můžeme obstarat podzimní ovoce a zeleninu na uskladnění, lze koupit mnoho různých odrůd dýní. K nejoblíbenějším patří známá dýně hokkaido, která má oproti jiným druhům výhodu v tom, že se nemusí loupat, protože její slupka vařením či pečením změkne. Skvělá je ale i dýně máslová, muškátová nebo třeba špagetová.
Dýně je u nás bezesporu královnou podzimní výzdoby, ale pokud jde o její využití v kuchyni, často začneme, ale i skončíme, u krémové dýňové polévky. Ta patří bezesporu k naprosto delikátním podzimním pochoutkám a v tuto dobu se objevuje i v nabídkách mnoha restaurací, určitě ale stojí za to zkusit dýni i na spoustu jiných způsobů. Je to totiž maximálně variabilní surovina, s kterou se dá v kuchyni doslova čarovat.
Videonávod: Jak si vyřezat strašidelnou halloweenskou dýni?
Svátek všech mrtvých Halloween se slaví všude po světě. Oslavte ho i vy. Máme pro vás podrobný videonávod, jak si vyřezat halloweenskou dýni. Pojďme na to!
Dýně je velmi oblíbená i při přípravě různých asijských curry. V thajských receptech se kombinuje s různými kari pastami a rozmanitými druhy zeleniny, výslednou chuť pak zjemňuje lahodné kokosové mléko. Na oleji zpěníme na větší kousky nakrájenou cibuli. Vmícháme kari pastu a zalijeme kokosovým mlékem. Přidáme na kostky nakrájenou dýni, zalijeme jedním hrnečkem vody, osolíme a podusíme, až je dýně měkká. Pokud necháme dýni mírně rozvařit, dokonale pokrm zahustí.
Dýňové kari s cizrnou: Veganská večeře pro celou rodinu
Pojďme si tentokrát připravit dýni trochu netradičně - na kari spolu se stále oblíbenější cizrnou.
Pumpkin pie neboli dýňový koláč – to je specialita vonící kořením, bez které se americký podzim prostě neobejde. Nejprve si připravíme těsto. Všechny suché ingredience, tedy hladkou a mandlovou mouku, cukr krupici a kypřící prášek vsypeme do mísy, přidáme pokrájené máslo a vypracujeme drobenku. Nakonec přidáme vejce. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme je do potravinové fólie a necháme hodinu v lednici odpočívat. Dýni vydlabeme, nakrájíme, dáme ji do hrnce, zalijeme 700 ml vody a vaříme 15 minut doměkka. Vodu z dýně slijeme a vše dohladka rozmixujeme, necháme vychladnout. Troubu rozehřejeme na 160 °C a koláčovou formu o průměru 24 cm zlehka vymažeme máslem. Těsto vyválíme, opatrně ho natočíme na váleček a přeneseme do formy. Náplň vymícháme z dýně, smetany, koření, vajec, cukru a špetky soli. Nakonec přidáme škrob. Náplň nalijeme na připravené těsto a dáme péct do trouby. Koláč se podává ozdobený šlehačkou a brusinkami.
Luxusní podzimní dýňový dort s pekanovými ořechy krok za krokem
Podzim už klepe na dveře, takže je ideální čas na něco sladkého. V tomto receptu vám ukážeme, jak si připravit vynikající kořeněný dort s dýní a šlehačkou krok za krokem.
Dýně se perfektně hodí i do indických pokrmů s kari kořením, kde se často kombinuje například s cizrnou či květákem. Celkově pak tvoří hřejivou podzimní delikatesu, která je pro tyto dny jako stvořená. Známý je například dýňový indický Thoran, který je jako správné indické jídlo kořeněný, sladký i pikantní zároveň. Je to rychlé, skvělé, a navíc bezlepkové jídlo, ideální například jako rychlá večeře. Na pánvi zahřejeme kokosový olej a přidáme hořčičná semínka a kmín. Když začnou semínka praskat, přidáme cibuli, kari, nakrájenou dýni, kurkumu a trochu soli. Dobře promícháme a přiklopíme poklicí. Dusíme do změknutí dýně, můžeme lehce podlévat vodou. Ke konci přidáme čerstvý kokos, a ještě několik minut povaříme. Na talíři pokapeme citronovou šťávou.
Zahřejte se kořením aneb kari v receptech
Kari - úžasně voňavá a nezaměnitelná směs koření složená hlavně z kmínu, koriandru a kurkumy, která kari dodává zářivě zlatou barvu. Pojďme se podívat na pár receptů, ve kterých kari nesmí scházet.
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena