Také se vám už stalo, že jste neodhadli množství jídla a ve snaze nic nevyhodit, jste se přejedli? Nebo jste se napili o něco více? Možná vás trápí nepříjemné bolesti břicha.
Pak byste měli pamatovat na některé rady, které vám pomohou vyhnout se těmto problémům včas.
Každý z nás má jiný metabolismus, každý z nás trochu jinak tráví. Máme rádi jiná jídla, umíme či neumíme odolat dobrým pochoutkám, které nám hostitelé připraví. Pak může dojít k tomu, že se přejíme nebo sníme jídlo, které vyvolá nepříjemné pocity. Přesto by pro každého by mělo platit pro správné trávení jediné - hodně pít. Ne však přemíru sladkých nebo alkoholických nápojů, ale dopřát tělu nápoje neslazené a bez bublinek. Nejvhodnější jsou tak čistá voda, studené bylinné čaje nebo nesycené minerálky. Pokud i přesto máme problém s trávením, můžeme vyzkoušet lžičku lněných semínek, která dostatečně zapijeme vodou. Babičky radily také pomalu rozžvýkat několik sušených švestek, sníst trochu syrového kyselého zelí nebo obyčejný bílý jogurt.
Některé potraviny a jídla obsahují velké množství cukru a vedou tak k pocitu nafouknutého břicha. Patří sem zelí, luštěniny a hodně sladká jídla. Abychom předcházeli tomuto nepříjemnému stavu, přidáváme do takových jídel kmín, anýz, fenykl, majoránku - tedy bylinky, které zmírňují nežádoucí účinky těchto pokrmů. Malým dětem se vaří chutný a voňavý anýzový nebo fenyklový čaj. V každém případě se i pro dospělé doporučuje po jídle vypít šálek mátového nebo fenyklového čaje.
Jestliže nás trápí bolesti břicha, i tentokrát se doporučuje vypít hrnek čerstvě vylouhovaného čaje z bylinek. I zde jsou vyzkoušeny účinky fenyklu, anýzu, máty nebo rozmarýnu. Nejčastěji řešíme problémy s bolestí bříška u malých dětí. Ty však teprve poznávají lákadla dobrých jídel a je na dospělých, jak takové jedlíky usměrnit.
Vaříme-li těžká jídla nebo neodhadneme-li velikost porce, stačí obvykle po takové vydatné stravě alespoň tři hodiny nejíst. I tak je ale důležitý přísun pití - tedy opět bylinkových čajů (z máty, meduňky, odvar ze zázvoru).
Pokud se vám stalo, že chvíli po jídle vás pálí žáha - jde o nepříjemný svíravý až pálivý pocit v oblasti hrdla, pak je to způsobeno pravděpodobně jídlem. Jídlo, které způsobí překyselení organismu, bychom měli konzumovat jen v přiměřeném množství. Jestliže však tato situace nastane, pak pomůže voda s jedlou sodou nebo jedna čajová lžička hořčice s kouskem chleba. Máte-li banán, vyzkoušejte i jeho účinek. Důležité je vyhýbat se pobytu v zakouřených prostorách a nadměrnému požívání kofeinových nápojů.
Nejen při přípravě, ale také při samotné konzumaci pamatujme na jednoduchost a lehkost pokrmů, na střídmost při jídle, na přísun rozmanitého množství vitamínů v zelenině a na dostatečný pitný režim po celý den. Pak bychom neměli mít velké nebo dokonce žádné nepříjemné pocity, které naše stravování doprovází.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena