Se solením se to nemá přehánět, ale uškodit nám může stejně tak nedostatek soli. Je to právě kvůli sodíku, který je nezbytný pro fungování orgánů a dodávání energie. V poslední době se kromě klasické kuchyňské soli vynořily i různé alternativy. Vyzkoušeli jste už některou z nich?
Sodík, který je obsažen v soli, je potřebný je především pro nervy, krevní oběh a svaly. Při nedostatku bychom mohli pociťovat celkovou slabost až deprese, také se může projevit nízkým krevním tlakem a dehydratací. Naopak při nadbytku sodíku lze pozorovat otoky, zátěž je to především pro ledviny a srdce. Doporučená denní dávka se pohybuje okolo 6 g soli.
Historicky nejběžnější solí u nás je právě sůl kamenná. Zdomácněla natolik, že je označována jako kuchyňská sůl. Je zpravidla chemicky čištěná, čímž se odstraní i minerální látky, je zde přidáván též chemickou cestou jód a fluor. Na běžnou konzumaci není příliš vhodná, může podpořit tvorbu edémů, celulitidy, artrózy, dny, také ledvinové a žlučníkové kameny.
Nejznámější alternativou kuchyňské soli je jistě mořská sůl. Je jen o něco dražší, avšak obohacena o minerální látky, přirozeně i jod, i když se ještě dodává uměle podle zákona. Chuťově je taktéž mnohem příjemnější. Získává se odpařováním mořské vody, což je zaznamenáno jako nejstarší získávání soli obecně. Koupit ji můžeme hrubozrnnou i jemně namletou, také ozvláštněnou například sušenými bylinkami, což se skvěle hodí například na brambory či pečenou zeleninu.
Himalájskou sůl poznáte na první pohled podle narůžovělé barvy. Těží se, jak už název napovídá, v asijských himalájských horách, obsahuje spoustu minerálů a také železa, po kterém je právě takto typicky zabarvená. Díky bohatému složení zlepšuje vstřebávání živin, detoxikuje, podporuje správnou funkci nervové soustavy a také snižuje vysokou hladinu cukru v krvi. Tato sůl nebývá uměle jodizovaná, tedy je čistě bez chemických úprav. Hodí se na dochucování hotových jídel. Můžeme se taktéž setkat s variantou pákistánská sůl, těženou v dolech na úpatí jihozápadního Himaláje.
Dušený špenát s tofu a himalájskou solí
Ze solného roztoku tzv. solanky vzniká odpařováním a krystalizací tzv. vakuovaná sůl. Během výroby je pak očištěna od všech usazenin a příměsí. Výhodou je, že nemá tendence navlhnout, jako mletá kamenná sůl, avšak také se pomaleji rozpouští, proto je nutné s tím počítat, abychom jídlo nepřesolili.
Vskutku velmi neobvyklým způsobem vzniká korejská sůl, která se peče přímo v dutině bambusu a je uzavřena žlutým jílem. Několikrát takto připravena projde ohněm, tím se vytáhnou všechny škodliviny a skrze bambus se předají prospěšné látky. Používá se nejen do jídla, ale také k léčení.
V poslední době se objevila původem Indická černá sůl, která má typicky vajíčkovou chuť i vůni, což je způsobenou podílem síry. Černá barva je však způsobena podílem aktivního uhlí, které podporuje trávení a taktéž odstraňuje škodlivé látky z těla, má tedy detoxikační účinky.
Kouřem uzená sůl skvěle doplní především maso, ryby, zeleninu a salsy. Obvykle se na dubovém, bukovém či jabloňovém dřevě udí mořská sůl a získá tak typickou intenzivní chuť i vůni. Proto není potřeba již žádných barviv, aromat, ani jiných látek.
Tato velmi vzácná sůl se sbírá ručně na hladině mělkých solných rybníků, avšak pouze v horkých letních dnech, kdy je zároveň také lehce větrno. Tvoří v tenké vrstvě krystalky připomínající drobné kvítky. Poté se suší na slunci a taktéž již není potřeba žádného dalšího zpracovávání. Skvěle se hodí na dochucení již hotových jídel, především na dobrý steak, foie gras, ryby, ale i zastřené vajíčko a zelenina.
Kachní foie gras s karamelizovanými jablky
Ztracená vejce s bramborem a kari omáčkou
Velmi oblíbenou mezi šéfkuchaři a opravdovými gurmány je právě tato sůl Maldon, pocházející z Essexu v Británii, která má nezaměnitelnou strukturu i velmi příjemnou chuť s lehce nasládlým dozvukem. Jedná se o čistou mořskou sůl, bez přidané chemie, tvoří ji velmi tenké plátky, připomínající sněhové vločky. Nejlépe se hodí na již hotové steaky, grilovanou zeleninu, ale také na vybrané druhy dezertů, efektně je i dozdobí.
Ačkoliv najdeme spoustu alternativ, mějme na paměti, že se pořád jedná o sůl a obsah sodíku je ve všech víceméně stejný. Nicméně u kvalitnějších druhů se setkáme s mnohem vyšší slaností, čímž ji používáme v menším množství a také o to méně zatěžujeme organismus. Taktéž se vyznačují přírodní celistvostí, jsou zde zachovány minerální látky, pomáhají při regeneraci tkání a sliznic, podporují funkci myšlení a nervové soustavy, pomáhají udržovat správné pH v krvi a v neposlední řadě mají mnohem lepší chuť.
Sůl je již ve spoustě hotových produktech, například pečivo, šunky, uzeniny atd., kde to ani nevnímáme. Při domácí přípravě jídla je tedy doporučováno postupně solení snižovat, skvěle lze částečně nahradit třeba bylinkami, česnekem, kořením a tím částečně snížit celkové množství přijímané soli za den, jelikož s průzkumů vyplývá, že průměrně konzumujeme až třikrát více soli, než je doporučená denní dávka.
Foto: Shutterstock.com
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena