Máte rádi kebab, ale nic moc o téhle pochoutce nevíte? Pak čtěte dál. Máme pro vás pár zajímavých informací, co je vlastně kebab, odkud pochází a na jaké druhy kebabu můžete narazit. On totiž není kebab jako kebab.
Pod pojmem kebab si můžeme představit pečené, nebo na svislém rožni grilované maso. Obliba kebabu je u nás poměrně velká, dá se říct, že stále roste. Víte ale, kde se kebabu říká gyros, nebo proč a kde nedostanete kebab z vepřového masa?
Prapůvod této masové delikatesy je pravděpodobně v Bagdádu, kde se jehněčí maso připravované na rožni prodávalo už před mnoha staletími jako pouliční jídlo. Běžně se uvádí, že kebab je pokrm ze středního a blízkého východu či jižní Asie. Odtud se zřejmě kebab v některé ze svých původních podob dostal do Turecka, tehdy Osmanské říše, poté do evropských zemí. Dnes se kebab všude podává trochu jinak a liší se samozřejmě i chutí. Druhy kebabu jsou např. döner (turecky: otáčející se grilované maso), gyros, který možná dobře znáte, o němž se dá říct, že je řeckou obdobou kebabu, durum (kebab podávaný v rolce nebo chlebové placce), adana (kebab z mletého jehněčího masa), iskender (druh döner kebabu z tence nakrájeného grilovaného jehněčího masa s rajskou omáčkou a pita chlebem) a šauarma (arabská verze z jehněčího, hovězího nebo kuřecího masa, podávaná se salátem.)
Jak zmíněno výše, základem kebabu bývá obvykle jehněčí nebo hovězí maso, je však možné i kuřecí nebo dokonce rybí. V muslimských zemích samozřejmě z náboženských důvodů nenarazíte na vepřový kebab. V Turecku je příprava tzv. döner kebabu podobná evropské verzi, tedy přesněji řečeno řeckému typu, známého pod názvem gyros. Právě z Turecka se kebab velmi rychle rozšířil do Evropy, především pak do zemí s tureckou menšinou, hlavně do Německa a Rakouska.
Je jedním z nejznámějších pokrmů turecké kuchyně. V podobě, v jaké ho známe dnes, však vznikl v Německu, pravděpodobně zásluhou tamní turecké komunity. Tradiční döner kebab se dělí na jehněčí nebo hovězí, ale je možné použít i maso kuřecí nebo krůtí. V České republice už je občas možné koupit i vepřový döner, který byste v Turecku díky islámskému zákazu hledali jen těžko.
Pochází z tradiční turecké kuchyně a jedná se o pevnou rolku či chlebovou placku, do které jsou zabalené ingredience jako: krájené maso, salát, cibule, rajčata atd. Tato verze je velmi oblíbená právě pro způsob podávání, dobře se jí i za pochodu a tak je vhodný na cesty.
Druh döner kebabu připraveného z grilovaného jehněčího masa tence pokrájeného a zalitého horkou rajskou omáčkou, podává se s kousky pita chleba. Často se k němu podává také tradiční nápoj Sira, který pomáhá k dobrému trávení.
Řecká verze původního kebabu, maso upravované na vertikálním otáčivém grilu. Připravuje se především z vepřového masa, někdy i ze skopového. U nás se však můžete běžně setkat s dalšími typy gyrosu, např. z kuřecího nebo jehněčího masa. V řeckých restauracích gyros dostanete podávaný na talíři s hranolky nebo chlebem, zalitý tradiční řeckou omáčkou tzatziki.
(doba přípravy 30 min)
Originální studená omáčka tzatziki: Naučte se ji krok za krokem
Tzatziki, to je tradiční řecký předkrm jako stvořený pro letní dny. Je lehký a osvěžující. Připravit správné tzatziki není vůbec složité. Základem je výběr kvalitních surovin.
Směs mletého jehněčího masa a tuku z oblasti jehněčích hýždí a oháňky, ručně nahnětené na širokou železnou jehlu a grilované na dřevěném uhlí v horizontálním otevřeném grilu.
Pokrm obvykle z hovězího, jehněčího nebo kuřecího masa, podávaný s arabskými saláty jako tabbouleh, fattoush, okurkou a rajčaty, zabalený do pita chleba.
(doba přípravy 150 min)
U nás můžete snadno narazit na německou verzi kebabu s využitím takových přísad, jako je hlávkový salát, bílé a červené zelí, s majonézovým či jogurtovým přelivem a omáčkami, jako je česneková, bylinková nebo kari. Takové ingredience se rozhodně nedají považovat za součást původní turecké receptury, ale to českým milovníkům kebabu podle všeho vůbec nevadí. Kebab se podává i s rýží, se salátem či s hranolky.
Foto: Shutterstock.com
Na luxusní grilované maso je zapotřebí jediné - recept na skvělou marinádu!
Kdo z nás by se netěšil na letošní první maso připravené na grilu. Perfektní chuť vepřového, hovězího či kuřecího plátku zajistí marinády z koření, bylinek a dochucovadel. Které jsou ty nej?
Špízy na gril: Lákavé recepty na masové i zeleninové ražniči
Špízy neboli ražniči patří mezi nejoblíbenější pochoutky z grilu. Ale jaké maso použít? Hodí se krkovička k bramborám, paprice nebo cuketě? A dá se maso kombinovat i s ovocem? Hlavně pamatujme, že do špízů se nejlépe hodí maso na minutky, které potřebuje jen rychlou tepelnou úpravu, díky tomu se nám nespálí okolní zelenina. Tak už jen stačí říct: Rozpalte gril!
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena