V úvodním článku o dortech jsme se dozvěděli, jak správně připravovat dortové těsto, nyní se pustíme do pečení.
K pečení dortů se dříve používaly většinou jen kulaté dortové rámy různých velikostí a beze dna, které se „posadily“ na plech nebo pergamenový papír. Využíváme je i v současnosti, protože mají své výhody. Dortový korpus v nich upečený, má krásně rovný povrch.
Dnes, mimo dortových rámů, existuje velký výběr forem různých tvarů, navíc otevírací a s odnímatelným dnem. Upéci si tak můžeme dort ve tvaru srdce, podkovy, čtyřlístku, nebo dětský dort v podobě medvěda, mašinky, aj.
Pokud doma dortovou formu nemáme, lze dortový korpus upéci například v ohnivzdorné skleněné míse, nebo na dort obdélníkového tvaru využijeme hranatou zapékací mísu.
5 bílků, 125 g moučkového cukru,200 g hrubé mouky, 50 g másla, tuk na vymazání a mouka na vysypání formy
Máslo rozpustíme, např. v mikrovlnné troubě. Z cukru si oddělíme jednu třetinu. Bílky důkladně našleháme. Když se začne tvořit sníh, přisypeme k nim jednu třetinu cukru a došleháme společně v tuhý sníh. Pak do sněhu z bílků postupně zlehka vmícháváme zbylé dvě třetiny cukru a mouku, střídavě přikapáváme rozpuštěné máslo. Těsto nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy. Pečeme podle doporučených pokynů. Upečené těsto se hodí na dort s jednoduchou krémovou ozdobou.
Víme už, jak dortové těsto připravit a jak ho upéci. V dalším článku o dortech nás čeká to nejzajímavější a nejhezčí, plnění a zdobení dortu.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena