Dorty jsou po staletí ozdobou a vyvrcholením svátečních hostin, dokonce i královských. Ale nepečeme je pouze ke slavnostním příležitostem, jsou i vítaným doplňkem nedělního oběda.
Většina z nás si občas zpříjemní i obyčejný všední den posezením u kávy, ať doma nebo s přáteli v cukrárně, a ke kávě si zvolí právě dort.
Dorty určitě nemají své místo ve zdravé výživě, ale kdo by odolal moučníku, krásně ozdobenému krémem, polevou, či naplněným sladkou nádivkou.
Občas si potřebujeme život trochu „osladit“ a třeba i vlastním dortem, doma upečeným. Je pouze na nás, jestli si zvolíme dort malý, levný, s menším obsahem tuku a jednoduše zdobený, nebo dort velký i nákladnější, sytější, náročnější na zdobení.
Pokud jste se už pro pečení dortu rozhodli, určitě uvítáte pár informací o moučnících z jemného těsta, o dortech.
Dorty mohou být z piškotového těsta šlehaného nebo utřeného, či z těsta křehkého a pěnového. Základem všech těst jsou vejce, moučkový cukr, hrubá nebo polohrubá mouka, v některých případech tuk, a to nejlépe máslo. Do mouky můžeme přidat „na špičku nože“ kypřícího prášku do pečiva. Žloutky s cukrem, popřípadě máslem, většinou třeme do pěny . Třením a šleháním těsto nabude a je narozdíl od jiných těst - lehké. Z bílků většinou šleháme tuhý sníh. Těsta můžeme vylepšit např. mletými oříšky, mandlemi, strouhanou čokoládou nebo kakaem.
4 vejce, 4 lžíce horké vody, 150 g moučkového cukru, 2 g prášku do pečiva, tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy
Žloutky oddělíme od bílků. Bílky šleháme do zhoustnutí, pak k nim přidáme lžíci moučkového cukru a došleháme v tuhý sníh. Žloutky ušleháme společně s cukrem a horkou vodou do pěny. Ke žloutkové hmotě po částech přidáváme mouku, kterou jsme promísili s práškem do pečiva. Nakonec do těsta zlehka zabalujeme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané dortové formy a pečeme pozvolna asi 40 minut.
O tom, jak správně postupovat při pečení dortového korpusu, o jeho dalším plnění a zdobení se dozvíme v dalším dílu článku o dortech.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena