Čeká vás o prázdninách oslava? Pak přijde vhod tento recept na nadýchaný a vláčný kakaový korpus, jemný krém z mascarpone a čerstvé ovoce - tak málo stačí k dokonalému výsledku. Vyzkoušejte recept na nahý dort, který není vůbec těžký na přípravu.
Na kakaový korpus budeme potřebovat 140 g hladké mouky, 140 g polohrubé mouky, 4 - 5 vajec (podle velikosti), 180 g třtinového cukru, 1/2 dl oleje nebo rozpuštěného másla, 1/2 dl vody, 2 - 3 lžíce kakaa, 1 balíček vanilkového cukru a 1 balíček prášku do pečiva.
Na krém si připravíme 1/2 kg mascarpone, 1 kelímek tučného tvarohu, 1 kelímek smetany ke šlehání a 1,5 balíček vanilkového cukru.
Na dozdobení se nám bude hodit čerstvé ovoce (maliny, borůvky, jahody apod.).
Použijeme formu o průměru 22 - 26 cm. Kakaový korpus na dort pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut, záleží na typu trouby. Pokud do těsta zapíchneme špejli a zůstane suchá, máme hotovo. Korpus vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
Krém z mascarpone uložíme před používáním na 30 minut do chladničky.
Krému je dost, takže nám vyjde i na 3 vrstvy.
Použili jsme čerstvé maliny a borůvky, ale může být i jiné ovoce, hoblinky čokolády, ořechy a jiné.
Těsto nás bude stát přibližně 50 Kč, krém je díky mascarpone trochu dražší - vyjde na cca 120 Kč. Ovoce v závislosti na sezóně, v tuto chvíli si za hrst borůvek a malin připlatíme (až 100 Kč). Dort s mascarpone a ovocem nás v základu tedy vyjde na 170 Kč plus zdobení.
Vtipné dorty (nejen) k narozeninám
Dort k narozeninám – to už je dnes veliký kumšt. Komu nestačí osvědčená klasika, chce zapůsobit, ohromit a třeba i rozesmát, ten má rozhodně o čem přemýšlet. Famózních dortů je plný internet a nabídky cukráren se stále víc snaží o originalitu v pravém slova smyslu. Co když ale nemáte vůbec představu, jak by měl takový dort vlastně vypadat?
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena