Zabijačka u nás vždy úzce souvisela s masopustními tradicemi, po které následovaly bezmasé týdny až do Velikonoc. Nešlo jen o ledajakou a obyčejnou porážku domácího zvířete za účelem nasycení. Domácí zabijačky bývaly velkou společenskou událostí tradičního českého venkova a podíleli se na nich sousedé z blízkého i širokého okolí.
Tradiční česká zabijačka měla vždy svá pravidla. Dnes tato tradice někde hojně upadá, jinde však o domácí vepřové hody znovu roste zájem, i mezi mladými lidmi je spousta zájemců o znovuobjevení této tradice. Zabijačkové pochoutky se však na náš stůl daleko častěji dostanou v sezonní nabídce obchodních řetězců.
-> Fantastická tlačenka a jak si ji připravit klidně doma v paneláku
Do roku 2017 byly povolené pouze takzvané domácí zabijačky, kdy bylo maso a vše ostatní určeno pouze pro osobní spotřebu a jeho nejbližších. Nyní už však toto pravidlo není tak přísné a výslužku z domácí porážky můžete věnovat v podstatě komukoli, pokud nepůjde o prodej.
Zabijačky patřily vždy zimním měsícům. Nejvhodnějším obdobím bylo chladné a suché počasí s teplotami v rozmezí 5 až 12 °C. Porážka vždy začínala časně ráno a předcházela jí pečlivá příprava.
Hospodáři a hospodyně připravovali potřebné náčiní, myli nádobí, veliké hrnce a kotle, chystali koření a další nutné ingredience, zadělávali na kynuté buchty, koláče a smažené koblihy a podávali domácí pálenku.
Scházela se celá rodina i sousedé, kteří vypomáhali a na konci dne si také odnesli patřičnou výslužku. Hlavním pravidlem bylo, že ani kousek zvířete nesměl přijít nazmar, čímž se prokazovala i úcta ke zvířeti.
Využila se i krev, ocas, rypáček, kopýtka, střeva, žaludek nebo i močový měchýř. Co se nesnědlo hned, dalo se vyudit nebo se zavařilo.
-> Jak připravit fantastický bůček či kotletu? Kosti v mase ponechte a pečte ho dlouho
Kvůli současné dostupnosti masa ztrácejí domácí zabíjačky na svém původním významu, který spočíval v uchování masa do zásoby.
Dodnes se však leckde dochovaly osvědčené postupy a recepty na zabijačkové pochoutky, které si můžete dopřávat třeba na jarmarcích a trzích.
Nejčastěji to bývají tradiční jitrnice a kroupová jelita, jitrnicový prejt, černá nebo ovarová polévka, ovar s křenem, zabijačkový guláš, domácí tlačenka, pečená oháňka na pivu, sádlo a škvarky.
Jak využít při vaření domácí sádlo a škvarky? Jaké pokrmy dokáží škvarky vyzdvihnout o level výš? Pojďme se společně naučit základy poctivé české kuchyně pomocí vybraných receptů.
Recepty na zabijačkové pochoutky, které by vám neměly ujít:
Domácí tlačenka vařená se zeleninou
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena