Pokud máte rádi ovar s čerstvě nastrouhaným křenem, tak právě dnes si můžete přečíst, jak takový ovar připravit.
Co ještě můžeme získat při domácí porážce? Jak jsme uvedli v předchozích článcích:
Kde jsou ty časy, kdy se na vesnicích scházeli lidé a chlubili se, co všechno si připravili ze zabitého prasete? A důvody k tomu byly různé. Přinášíme vám první díl našeho seriálu o domácích zabijačkách.
A je tu druhý díl seriálu o zabijačkách. Přišlo ráno a připraveni jsou všichni přítomní. Nejvíce očekávaná osoba, nejdůležitější pro tento den, se možná trochu opozdí, ale určitě na vás nezapomene. Nastal přece den, který je tak výjimečný, tak zvláštní.
Po přečtení předchozích dvou dílů našeho seriálu o domácích zabijačkách víme, co je důležité připravit si pro domácí porážku a kdo je nejdůležitější v tak významný den. Také již máme zhruba nabourané maso a nyní nás čeká jeho další úprava.
, získáme při domácí porážce spoustu masa, které bude v našich mrazicích boxech čekat na další zpracování. Z hlavy, kolen, odkrojků a kvalitně horších částí masa však můžeme připravit i jiné dobroty, které jsou vlastně tím největším hitem a nejžádanější právě v den, kdy se potíme při míchání krve, při čištění střev a nebo při jejich plnění rozemletým masem. Jde o ovary s křenem, o horkou polévku nebo o očekávané jitrnice a jelítka. Jak si je vlastně můžeme připravit a které maso je na přípravu nejvhodnější?
Ovar můžeme připravovat z vepřové hlavy, z vepřového kolena (nejpoužívanější postup v našich kuchyních, aniž bychom museli absolvovat domácí porážku), také z vepřového boku či ovarového ramínka a z vepřového laloku.
Hlavu dobře očistíme, opálíme chloupky a namočíme do vlažné vody. Kartáčem ji vydrhneme několikrát opláchneme v čisté vodě. Čistou vepřovou hlavu vložíme do osolené vody, přidáme pepř, cibuli a vaříme zvolna pod poklicí. Měkkou hlavu vyjmeme a vykostíme.
Recept na ovar z kolena najdete přímo zde: Ovar z vepřového kolena.
Postup pro přípravu ovaru je shodný pro všechny druhy použitého masa výše uvedeného. Vždy dbáme na důkladné očištění masa, zbavení chloupků a vaření v osolené vodě s přidaným pepřem a cibulí. Pokud máte ovar rádi a pokud jste na domácí zabijačce uvařili masa více, připravte si ovarovou mísu.
Ovarová mísa je směs různých druhů vařeného vepřového masa z domácí zabijačky doplněná o pochutiny a úhledně upravená. Nechybí na ní vepřové ouško, libové líčko, rozpůlené koleno, plátky vařeného tučnějšího bůčku, rypáček a oloupaný příčně nakrájený vepřový jazyk. Přílohou je tmavý chléb, sůl, mletý pepř, hořčice a strouhaný křen. A jak se připravují jitrnice, jelítka a tlačenky? Jde o proces plnění připravených zamíchaných surovin do střev, tzv. narážení výrobků. Více si o tomto postupu povíme v dalším díle. Foto: Profimedia.cz
Autor:Stáňa
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena