Domácí likéry si podle všeho získávají stále větší oblibu a dá se říct, že už jaksi patří k našim vánočním tradicím, stejně jako třeba pečení cukroví nebo výroba domácích vánočních dekorací. Po domácku vyrobené likéry s chutí a vůní Vánoc jsou navíc samy o sobě skvělým dárkem. Zkuste i vy letos potěšit své blízké lahvinkou tohoto lahodného sladkého moku vyrobeného s láskou!
Pokud jste se letos rozhodli výrobu vánočního likéru vyzkoušet, rozhodně nezůstávejte jen u malého množství a využijte jej pro obdarování blízkých! Tímto vlastnoručně vyrobeným dárečkem s kapkou alkoholu určitě nepohrdnou ani kolegové a přátelé. Vánoční likéry vždy perfektně navodí sváteční a pohodovou atmosféru a podtrhnou jedinečnost dané chvíle. Jsou jemné, sladké, voňavé a hřejivé, prostě pro toto magické období dokonalé!
Jemně alkoholický, slaďoučký, hřejivý na těle i na duši, s krásnou barvou a nezaměnitelnou vůní. Vaječný likér nebo také koňak je králem našich likérů a snad v každé domácnosti má své místo. Výroba není nijak složitá, v každé rodině však mají ten svůj a jak jinak než nejlepší recept. Mléko, kondenzované mléko nebo smetana, vejce, cukr a koření, jako muškátový květ, skořice či vanilka a samozřejmě kapka něčeho ostřejšího – například brandy, vodky nebo rumu. Tahle kombinace ingrediencí však není známa jen u nás, na vaječném likéru a jeho obměnách si pochutnávají téměř po celém světě. U nás má však právě vaječný likér přebohatou tradici a s velkou chutí jej upíjíme nejen o Vánocích, ale určitě také o Velikonocích. Mnozí na něj uchovávají dětskou vzpomínku jako na první zkušenost s alkoholem, bývá také oblíbeným dárkem pro naše babičky a dědečky milující sladké. Vaječný likér se pil v Evropě už ve středověku a je s ním spojena nejedna úsměvná legenda. Je součástí koktejlů i horkých nápojů, přidává se do kávy. Na vánočních trzích jste se jistě už setkali s jeho zajímavou podobou, které se říká Bombardino – teplý vaječný koňak smíchaný s mlékem, alkoholem a bohatě ozdobený šlehačkou. Expres domácí vaječňák – 4 žloutky, 1 Salko, 1 kondenzované mléko neslazené, 1 vanilkový cukr, špetka muškátového oříšku, rum podle chuti. Všechny suroviny kromě rumu dáme do mixéru a řádně promixujeme, poté dolijeme rumem a opět necháme krátce promixovat. Přelijeme do lahví a můžeme upíjet, lepší však bude po několikadenním rozležení.
Domácí Baileys je další vánoční klasikou, která láká k vyzkoušení, protože snad každý, kdo už doma své Baileys vyráběl, do obchodu se pro něj už nevypravil. Budete potřebovat Salko, smetanu ke šlehání, whisky nebo dobrý rum, trochu rozpuštěné čokolády, lžíci instantní kávy a vanilkový extrakt. Po uvaření Salka a pudinku se pak vše jednoduše rozmixuje v mixéru, přelije do lahví či sklenic a nechá řádně vychladit v lednici. Pro mlsné jazýčky bez ohledu na pohlaví hotová mana nebeská! Proto nakupte menší skleněné lahvičky, ozdobte je mašlí nebo třeba smrkovou větvičkou, naplňte svým domácím Baileys a dárek je na světě!
Salko vaříme dvě hodiny (v neotevřených plechovkách ve vodní lázni), mandlový pudink uvaříme v neoslazeném mléce. Salko i pudink necháme vychladnout, přidáme rum a vše rozmixujeme nebo pečlivě rozmícháme. Likér nalijeme do lahví, podáváme dobře vychlazený. Je možné si připravit i variantu bez alkoholu pro děti.
Samozřejmě se nemusíte omezovat jen na tuto klasiku, vyzkoušet můžete čokoládový likér se skořicí, karamelový likér, vánoční smetanový likér, kokosový likér, brusinkový nebo zázvorový likér nebo domácí vánoční punč pro chvilku odpočinku. Likéry husté a smetanové pak poslouží i jako lahodná přísada do krémů, kterými budete plnit cukroví.
Zapomeňte na kupované likéry: Naučíme vás domácí vaječný, kaštanový i kakaový
Jejich příprava není nijak náročná na čas ani na suroviny, chutí však předčí řadu kupovaných likérů. A k vánočním svátkům patří stejně jako cukroví, bramborový salát a smažený kapr. 6 receptů, které musíte vyzkoušet!
Recept na domácí Baileys krok za krokem
Recept na výborný krémový nápoj připomínající Baileys. Domácí likér v ozdobné lahvi a s ručně psanou etiketou může být originálním dárkem nejen na sv. Valentýna.
Vánoční vanilkový likér krok za krokem
Rychlý recept na veganskou alternativu vanilkového likéru.
Recept na jemný vaječný likér krok za krokem
Vyzkoušejte recept na silný, přitom velmi jemný domácí vaječný likér. Hotový je za chvilku a je rozhodně lepší než ten kupovaný. FOTORECEPT krok za krokem.
Těmito dárečky rozhodně neurazíte a poslouží líp než další nepadnoucí svetr nebo kuchařka pro rychlé zhubnutí. Co třeba taková domácí nutella nebo vlastnoručně vyrobené čokoládové pralinky v ozdobné krabičce, ochucená sůl v celofánu, domácí paštika pro gurmány, domácí sušenky, nakládaný sýr, oblíbené pečené čaje nebo domácí bylinkové sirupy či masti proti nachlazení?
Jablka a hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na menší kousky, stejně tak oloupanou dýni. Vše rozložíme na plech nebo velký pekáč, přidáme citronovou šťávu, cukr i koření a všechno důkladně promícháme. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi půl hodiny. Horké upečené ovoce plníme do sklenic, uzavřeme a necháme vychladnout.
Předchystané Vánoce: Jak si ušetřit spoustu nervů s vánočními přípravami?
Neuvěřitelné, i když v posledních letech naprosto běžné. Není to tak dávno, co jsme sundali plavky, někteří z nás jsou ještě na dovolené u moře, a přece se v obchodech objevuje mikulášské a vánoční zboží.
Cukroví pečené s láskou: Tradiční recepty po babičce
V mnohých domácnostech se z cukroví peče stále to samé a na některé druhy se zapomíná. Pojďme si připomenout pár receptů na výborné cukroví, které pekly už naše babičky.
10 nejlepších receptů na vánoční rohlíčky: Vanilkové, mandlové i s čokoládovou polevou
Už máte svůj recept na dokonalé vanilkové rohlíčky? Voňavé po oříšcích a vanilce, křehoučké a rozpadající se v ústech... Nebo letos chcete zkusit i rohlíčky kakaové, kokosové nebo s chutí kávy? Těchto 10 receptů doporučujeme za naši redakci vyzkoušet, jsou prostě skvělé.
Vánoční perníčky na poslední chvíli: 6 receptů na hned měkké perníčky
Pokud se ještě chystáte na poslední sladké vánoční pečení, máme pro vás dobrou zprávu. S těmito recepty na perníčky zazáříte, protože jsou měkké hned po upečení a na slavnostní stůl k ostatnímu cukroví je můžete přidat v mžiku. Se zdobením vám rádi pomohou i děti, kterým tak čekání na Ježíška zpříjemníte.
Úvodní foto: Shutterstock.com
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena