Těžko omráčíte někoho víc než zákuskem s dokonalým vrstvením na řezu. Efektní střídání vrstev je fascinující podívaná a o chutích ani nemluvě. Řezy mohou být jednoduché i propracované, málokoho však nechají chladným. Míša řezy, medovník nebo žloutkové řezy patří mezi špičky české domácí cukrařiny.
Základ řezů tvoří upečené korpusy a krémy, které se střídají v různě silných vrstvách. Korpusy pečeme nejčastěji z piškotového či jiného litého těsta, výjimkou nejsou ani těsta odpalované nebo listové.
Krémy jsou neodmyslitelnou součástí řezů a přispívají k jejich hedvábné vláčnosti.
Mezi nejznámější v našich končinách patří Míša řezy, které kombinují kakaový piškot, tvarohovou náplň a čokoládovou polevu.
Dalším populárním dezertem jsou medové řezy či medovník, které jsou tvořeny několika vrstvami tenkého medového těsta a krému.
Margot řezy jsou inspirované známou čokoládovou tyčinkou a obsahují kokos, což jim dodává nádech exotiky.
Na Slovensku jsou velmi oblíbené také krémeše, které obvykle tvoří vrstva listového těsta a bohatého krému z pudinku, v Česku je známe spíše jako žloutkové řezy.
Recepty na řezy, které by vám neměly ujít:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena