Gastroenteritida, známější pod lidovým názvem střevní chřipka, je v podstatě akutní zánět žaludku a střev. Podmínkou úspěšné léčby je přísná dieta.
Onemocnění zvané gastroenteritida způsobují viry nebo bakterie. Viry se přenášejí vzduchem, kontaminovanou vodou, případně i potravinami. Bakterie se do těla dostávají prostřednictvím zkaženého jídla nebo nápoje. Příčinou vzniku mohou být ale také nedostatečné hygienické návyky.
Střevní chřipka je pojem poněkud zavádějící - viry, které ji způsobují, jsou od chřipkových zcela odlišné. Co mají oba druhy společného, jsou ale příznaky - bolesti kloubů, zvýšená teplota a celková nevolnost. Střevní chřipka je navíc doprovázena bolestí břicha, zvracením nebo průjmem, který trvá 5 až 7 dní.
Podmínkou úspěšné léčby je zničení nepřátelských virů sídlících ve střevech. Kromě lékařem předepsaných léků (nejosvědčenější je Endiaron nebo živočišné uhlí) je nezbytné dodržovat přísnou dietu.
První den se doporučuje nejíst vůbec, pitný režim musí být naopak bohatý. Nejvíce pomáhá čistá voda a bylinné čaje (při zvracení je nutno pít pomalu, po malých doušcích).
Druhý den si můžete dopřát suché pečivo, třetí den také rýži.
Čtvrtý a pátý den si troufněte na kuřecí vývar. Z ovoce jsou dobře snášeny banány a jablko - vyzkoušejte třeba banánovo-jablkové pyré. Ze zeleniny jsou nejlepší brambory a mrkev - bramborová kaše s dušenou karotkou vám udělá dobře.
Postupně přecházejte na běžnou stravu, pozor ovšem na sladká, tučná a mléčná jídla. Zapomeňte také na čokoládu - přestože čokoláda stolici zpevňuje, cukr v ní obsažený může léčbu naopak prodloužit.
Pokud postihne střevní nešvar vaše dítě, návštěvu lékaře neodkládejte. Kojence bude možná nutné na čas od mateřského mléka odstavit.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena