Už sám název napovídá, že článek bude věnován všem těm, kteří se pokoušejí podomácku vyrábět sladké dobroty.
V několika částech našich článků se stručně seznámíme s pomůckami, které bychom k tomuto účelu měli mít a také s pojmy, se kterými se v souvislosti s cukrařinou můžeme setkat.
Pro domácí výrobu cukrovinek určitě budeme potřebovat ledničku, troubu, kuchyňskou váhu, odměrky, mixér a šlehač, což je snad v každé kuchyni samozřejmostí. Existují však i různá jiná náčiní a pomůcky, bez kterých se možná jen stěží obejdeme.
V dnešní době máme možnost vybrat si, zda nám vyhovuje forma silikonová, hliníková, nerezová, teflonová či plechová. Sortiment se neomezuje jen na klasické kulaté a obdélníkové tvary, ale lze sehnat i formy na dorty ve tvaru auta, vláčku či ježka. Ani ty však nejsou podmínkou k vytvoření chuťově i vizuálně dokonalého díla, pod šikovnýma rukama se i těsto upečené v klasickém pekáči může proměnit v oblíbenou pohádkovou postavu našich capartů.
V našich zásuvkách se jistě neztratí ani formičky ve tvaru košíků, lodiček či ořechů. Někdo možná využije i speciální tvořítka pro práci s mandlovou hmotou. Dalšími oblíbenými moučníky jsou kremrole či rakvičky a i na ně mají cukráři kovové pomocníky. Dokonce se z plastu vyrábí i laskonkové šablony. Co se vykrajovátek nebo-li vypichovačů týče, dávno už linecké cukroví není odkázáno pouze na staromódní tvary typu hvězdiček a srdíček, v obchodech se dají sehnat vykrajovátka ve tvaru hudebních nástrojů, domácích zvířat či ovoce.
Pod tímto pojmem se skrývají různé pomůcky sloužící především ke zdobení a plnění dezertů. Určitě by nám doma neměl chybět cukrářský sáček a zdobící nástavce. Místo látkového či igelitového sáčku se dají zakoupit i zdobičky z pevného materiálu s různými trezírovacími trubičkami. Někteří cukráři používají též otiskovací pomůcky, s jejichž pomocí vytvářejí na dortech dokonale souměrné ornamenty a nápisy.
Nerezová metla k umíchání krému nebo našlehání sněhu je nezbytná. I štětečky, ať už ze silikonu snadného na údržbu, nebo přírodních materiálů, jistě má každý doma. Stěrka nejrůznějších rozměrů je zase praktickým pomocníkem při roztírání těsta na plech, či při aplikaci polev.
Jedeme-li s naším sladkým dílem někam mimo domov, určitě se nám bude hodit speciální přenoska. Skládá se z poklopu s úchytkami a z odnímatelného dna. Je vyrobena z plastu, existuje v různých tvarech a velikostech a zaručí, že naše dorty v pořádku přečkají transport. Při aranžování dobrot na tácy se jistě mohou hodit různobarevné papírové pomůcky v podobě krajkových papírů a košíčků. Košíčky mají dokonce tu výhodu, že bývají z pečícího papíru a když nemáme po ruce kovové formičky, lze v nich i péci.
V příští části se seznámíme s tím, jak a čím můžeme cukrářské výtvory zdobit.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena