Čočkovou Češi milují, proto patří mezi oblíbené tradiční polévky. Její příprava je jednoduchá a z toho důvodu se objevuje v českých menu po celý rok. V české kuchyni najdeme několik variant čočkové polévky: od klasické babiččiny, recepty na čočkovou polévky z hnědé čočky až po krémovou polévku z čočky červené. Všechny jsou skvělé a byla by škoda je nevařit!
Výhodou čočkové polévky je, že ji můžete připravit velmi rychle - čočka totiž na rozdíl od fazolí, hrachu nebo cizrny nevyžaduje před vařením dlouhé namáčení a do jejího základu nutně nic víc dalšího než cibuli nepotřebujete.
V českých domácnostech se nejčastěji používá hnědá nebo zelená čočka, která se snadno vaří a má příjemnou texturu. Červená čočka, která se rychle rozvaří a vytvoří hustší konzistenci, je také oblíbená, zejména v případech, kdy chcete hustou polévku připravit rychleji. Použít můžete i černou čočkua, známou také jako beluga.
Čočková polévka se připravuje různě hustá. Zatímco někdo upřednostňuje lehčí a řidší polévku, vývarovou, jiní mají v oblibě zahuštěnou či krémovou variantu.
Polévku lze zahustit několika způsoby: Přirozeně se zahušťuje sama, pokud použijete červenou čočku, která se během vaření rozvaří.
Další možností je část čočky po uvaření rozmixovat, čočka i kořenová zelenina totiž obsahují hodně škrobu, který polévku zahustí, nebo použít jíšku.
Můžete do polévky také přidat rozmačkané brambory nebo vločky, které se během vaření rozpadnou a polévku také přirozeně zahustí.
Jednou z nejoblíbenějších variant je klasická čočková polévka s kořenovou zeleninou, ve které nechybí mrkev, celer a petržel. Tyto přísady dodávají polévce plnější chuť a zároveň zvyšují její výživovou hodnotu.
Vedle kořenové zeleniny nebo uzeniny se do čočkové polévky přidávají bylinky jako je majoránka, oregano, tymián či bobkový list, které dodají pokrmu specifické aroma. Často se dochucuje citronovou šťávou nebo octem, které prohloubí chuť polévky.
Někteří do polévky přidávají i zakysanou smetanu, která jí dodává jemnost. Na závěr je možné přidat i prolisovaný česnek.
Čočková polévka s kořenovou zeleninou
(doba přípravy 60 min)
Další oblíbenou variantou je verze čočkové polévky s uzeninou, především s uzeným masem nebo klobásou. Ty dodávají polévce výraznější chuť. Některé recepty také doporučují přidání brambor, které polévku ještě více zahustí a zasytí. Oblíbená je také verze s rajčaty, která do pokrmu přináší osvěžující sladko-kyselou chuť.
Sytá čočková polévka s uzeným masem
(doba přípravy 120 min)
Mrkvovo-čočková polévka se zázvorem
(doba přípravy 30 min)
(doba přípravy 60 min)
Čočková polévka se zeleninou na indický způsob
(doba přípravy 45 min)
Veganská polévka ž červené čočky
(doba přípravy 45 min)
Pikantní polévka z červené čočky s kurkumou
(doba přípravy 45 min)
Kořeněný čočkový krém s bramborem
(doba přípravy 30 min)
Červená čočková polévka s uzeným lososem
(doba přípravy 35 min)
Domácí čočková polévka s párkem
(doba přípravy 45 min)
Úvodní foto: Shutterstock.com
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena