S bramborami si vystačíte při přípravě přílohy, hlavního jídla i moučníku. Nevěříte? Brambory tvoří skvělou kombinaci chutí nejen s česnekem a majoránkou, ale i se smetanou, vajíčkem nebo povidly! Můžete je vařit, zapékat, smažit nebo je použít do těsta. S bramborami se zkrátka v kuchyni nikdy nudit nebudete.
Brambory patří mezi dokonale tvárné a všestranné suroviny v kuchyni. Jsou navíc relativně levné, výživné a dají se připravit na nespočet způsobů – od jednoduchých příloh až po sladká jídla.
-> Brambory na sladko: Udělejte placky s tvarohem, nákyp s jablky nebo plněné knedlíky
Díky chuti brambor, jejich skvělé konzistenci a univerzálnosti je můžeme takřka libovolně kombinovat s další zeleninou i ovocem, slanými i sladkými surovinami a kořením všeho druhu od česneku, přes kmín až po skořici.
Brambory se nejčastěji podávají jako příloha k masovým nebo zeleninovým pokrmům. Různé bramborové přílohy jídlu dodávají různé chutě a texturu.
Brambory platí za vynikající surovinu do klasických polévek, které pomáhají zahustit a dodávají jim sytost i krémovost. Evergreenem mezi českými polévkami je bezesporu bramboračka, tradiční česká polévka s kousky brambor, kořenovou zeleninou, houbami a majoránkou, která se zahušťuje jíškou.
Oblíbenými polévkami s bramborami jsou také například jihočeská kulajda, valašská kyselica nebo zelňačka či krkonošské kyselo.
-> Skvělé jídlo za pár korun? Zapečte brambory pokaždé jinak
Brambory mohou tvořit základ výborných hlavních jídel nebo posloužit jako surovina do těsta na bramborové knedlíky, noky nebo taštičky. Při vaření z brambor nikdy nemůžeme šlápnout vedle přidáním smetany, uzeného masa nebo česneku. Jako hlavní jídlo můžeme připravit i český národní poklad - bramborový salát s uzeninou.
-> Nejlepší bramborové polévky: Recepty, které potěší jazyk a nezatíží peněženku
Brambory se dají připravit i méně tradičními způsoby, které stojí za vyzkoušení. Mezi ně patří například domácí bramborové chipsy. Tím však výčet možností nekončí. Bramborová pizza je alternativou ke klasické pizze, kde se korpus připravuje z bramborového těsta.
Brambory dodávají vláčnost pečivu, proto se často používá do kynutého těsta. Upéct si tak můžete bramborové pletýnky nebo bramborový chléb.
Recepty z brambor, které by vám neměly ujít:
Šťouchané brambory s pečeným česnekem
Bramborové placky se zelím a brynzou
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena