Někdy prostě nemáme chuť, čas ani energii trávit chvíle u plotny. Přesto se nechceme odbývat a pořád bychom chtěli mít na stole chutné jídlo. Naštěstí existuje spousta jednoduchých receptů, které jsou rychlé, efektivní a nevyžadují dlouhou přípravu.
S využitím základních surovin, jako jsou loupaná rajčata, konzervované fazole, cizrna nebo tuňák, můžeme vykouzlit plnohodnotné pokrmy během pár minut. Co vařit, když se nám nechce? Tato jídla připravíme za pár okamžiků.
Rajčatová polévka je rychlá, chutná, levný a plná vitaminů. Potřebujete jen konzervu loupaných rajčat, cibuli, česnek a hrst čerstvé nebo sušené bazalky. Za pár minut máme hotovo. Pokud máte základní zásoby ve špajzu, připravíte polévku z toho, co už máte doma.
Cibuli a česnek nakrájíme a osmahneme je na trošce oleje. Přidáme rajčata, osolíme, opepříme a necháme povařit asi 10 minut. Na závěr polévku rozmiuxjeme dohladka a ozdobíme bazalkou. Pokud máte po ruce pečivo, můžete si udělat rychlé krutony – stačí kousky chleba opéct na pánvi.
-> Mějte ve spíži trvanlivé zásoby: Konzervy vás mohou zachránit
Cizrnový salát je skvělá věc: zasytí totiž na dlouhou dobu, je dokonale přizpůsobivý a vždycky skvěle chutná. Nepotřebujete k tomu víc, než otevřít plechovku vařené cizrny ve slaném nálevu, nakrájet zeleninu, kterou máte doma, přidat vařené vejce či tuňáka z konzervy a zamíchat.
Na cizrnový salát smícháme vařenou cizrnu s jemně pokrájenou cibulí, případně cherry rajčátky a olivami. Můžeme přidat vařená vajíčka, sušená rajčata nebo plechovku tuňáka. Zakápneme olivovým olejem a citronovou šťávou, osolíme a opepříme. Použít můžeme i majonézu nebo zakysanou smetanu. Salát je výborný sám o sobě i s čerstvým pečivem nebo pita chlebem.
Těstoviny aglio e olio jsou klasickým italským jídlem, které je hotové za pár minut. Důležité je těstoviny nepřevařit a použít dobrý olivový olej. Jídlo je to rychlé, jednoduché a tak chutné!
Těstoviny uvařímepodle návodu. Na pánvi mezitím rozehřejeme olivový olej, přidáme plátky česneku a trochu chili. Jakmile česnek zezlátne, přidáme těstoviny, promícháme, osolíme a posypeme čerstvou petrželkou nebo parmazánem.
Na této rychlých fazolových pánvích a kotlících je skvělé, že jsou hotové během okamžiku. Je proto dobré mít doma železnou zásobu konzervovaných fazolí všeho druhu.
Připravíte z nich snadno třeba mexickou fazolovou směs a chili con carne nebo je můžete jen prohřát na cibulce s konzervovanými rajčaty, ochutit a podávat s chlebem a třeba ztraceným vejcem.
V pánvi orestujeme pokrájenou cibuli, přidáme česnek a plechovku slitých fazolí (případně s omáčkou, pokud jsou v tomatě). Pokud máme čerstvou papriku či kukuřici, můžeme je do směsi také přidat. Osolíme, opepříme, přidáme římský kmín a krátce povaříme.
Ke konci můžeme udělat ve fazolích důlky a vklepnout do nich vajíčko. Pod přikrytou pokličkou necháme vajíčka ztuhnout a podáváme.
Pokud máte chuť na něco sytého a výživného, zkuste toasty s avokádem a sardinkami. Příprava nevyžaduje velké úsilí a získáme tak rychlé a chutné jídlo plné zdravých tuků.
Zralé avokádo rozmačkáme, osolíme a přidáme pár kapek citronové šťávy. Namažeme na opečený plátek chleba, přidáme sardinky a ozdobíme bylinkami nebo čerstvě mletým pepřem.
Otevřeme šuplík v lednici a kouká na nás unavená mrkev, možná řepa, bulva celeru, cibule, česnek a hromada brambor.
Není nic jednoduššího než zeleninu dobře omýt, nakrájet i se slupkou na plátky nebo špalíčky, vykládat na plech, osolit, opepřit, pokapat olejem a dát péct. O oběd či večeři máme postaráno.
Pečená zelenina chutná báječně s tvarohovým dipem.
Mražený nebo konzervovaný hrášek je skvělá surovina na rychlé pokrmy. Když hráškové pyré rozředíte vodou a doplníte krutonky, získáte skvělou hráškovou polévku.
Mražený hrášek rozmixujeme s česnekem, trochou olivového oleje, solí a pepřem na hladké pyré. Podáváme s čerstvým sýrem - ricottou, fetou nebo tvarohem a opečeným chlebem.
-> Obědy od pondělí do pátku: Jídla do 30 minut
Kuskus je ideální volbou, když máte málo času. Není potřeba nic vařit, jen zalít vroucí vodou. Použít do něj můžete spoustu výrazných surovin, které máte doma: rozinky, sušená rajčata, kapary, olivy...
Kuskus zalijeme horkou vodou nebo vývarem a necháme odstát asi 5 minut. Mezitím smícháme nakrájenou zeleninu, případně sušená rajčata s konzervovanou kukuřicí a přidáme bylinky, jako jsou máta nebo petrželka. Přidáme do hotového kuskusu a dochutíme olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a pepřem.
Recepty na líné dny, které by vám neměly ujít:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena