Starý chléb, rohlíky a další pečivo můžeme šikovně proměnit v širokou škálu jídel, od tradičních až po moderní. A vůbec se za ně nemusíme stydět. Připravíme z nich parádní nádivku, žemlovku, polévky, topinky nebo krutony do polévky.
Starý chléb se často považuje za odpad, který v lepším případě skončí jako krmivo pro zvířata, v tom horším pak v koši. Jde přitom o cennou surovinu, kterou můžeme dál v kuchyni uplatnit.
V mnoha kuchyních po celém světě se pečivo stalo základem jídel, která s jeho tvrdší podobou počítají. Jak tedy okoralý chléb a tvrdé pečivo smysluplně využít?
Starý chléb může být skvělým prostředkem k zahuštění polévek. Chlebové krutony jsou snadno připravené a dodávají křupavost a sytící složku salátům, jako je třeba Caesar salát nebo italská panzanella.
V polévkách plní krutonky dekorativní i chuťovou funkci. Polévky jako italská pappa al pomodoro, kde se chléb rozvaří v rajčatech, jsou dalším příkladem využití tvrdého pečiva. Nesmíme zapomenout ani na českou chlebovou polévku s česnekem!
Jedním z nejjednodušších způsobů, jak staré světlé pečivo zpracovat, je přeměnit ho na strouhanku. Suché pečivo stačí rozmixovat nebo nastrouhat. Strouhanka se používá k obalování masa, ryb či zeleniny, ale také k zahuštění masové směsi na karbanátky či sekanou nebo knedlíčků do polévky.
Staré bílé pečivo je ideální například k přípravě sladkého francouzského toastu nebo tzv. chudých rytířů.
Chleba ve vajíčku je slaná verze smaženek, které ocení snad v každé rodině, zvlášť, když je naservírujete s hořčicí a kyselou okurkou. Využijete na ně i běžný chléb, nejen bílé pečivo. Kousky pečiva se namáčejí do vajíčka a následně smaží na pánvi do zlatova.
Tradičním pokrmem je chlebový nákyp nebo slaná žemlovka se sýrem a šunkou.
V německé a rakouské kuchyni jsou oblíbené knedlíky z housek a rohlíků (Semmelknödel), najdeme je však i u nás jako karlovarské nebo vídeňské knedlíky.
Připravují se z rozmočeného starého pečiva, vajec a koření. To nezní příliš lákavě, ale všichni víme, jak jsou božské. Když k nim přidáte pečený bůček a kyselé zelí, chvíle naprostého štěstí je tím zaručena!
Staré pečivo může být skvělým základem pro různé jednohubky a chuťovky. Španělská kuchyně používá starší chléb k přípravě různých druhů tapas, italská bruschetta není nic jiného než opečený bílý chleba. Nejtypičtější bruschetta se podává s rajčatovou směsí, olivovým olejem a bylinkami.
Starší bílé pečivo, ať už toustový chléb, housky, bagety, veku, croissanty nebo rohlíky, může být základem i pro sladké dezerty.
Tvrdý suchý světlý chleba se často používá k přípravě nádivky do masa nebo zeleniny. Tradiční velikonoční nádivka je jedním z příkladů, kdy staré pečivo slouží jako základ do lahodného jídla.
Připravit nádivku můžete s masem i bez, naplnit jí drůbež nebo ji upéct vedle na pekáčku. Dokonale ochucená nádivka plná bylin, vajec i trochou uzeného zmizí ze stolu dřív než sladký moučník!
V české kuchyni má starý chléb také své místo. Například klasický chlebový kvas pro přípravu domácího chleba nebo topinky jsou skvělým příkladem, jak vzkřísit slávu starého chleba. Topinky mohou být jednoduché s česnekem nebo bohatě obložené třeba masovou směsí.
Recepty se starým pečivem, které by vám neměly ujít:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena