Právě dozrávají višně a nastal čas pro přípravu višňové marmelády. Čerstvému pečivu s touto marmeládou nikdo neodolá.
Na vlastní marmeládu z višní budeme potřebovat 1 kg omytých, osušených a vypeckovaných višní.
Citronová šťáva z ½ citronu, 1 kg cukru krupice a jeden balíček směsi na marmeládu Gelfix Klasik 1:1, nebo ½ kg cukru a jeden balíček směsi na marmeládu Gelfix Klasik 2:1.
Před tepelnou úpravou si také nachystáme sklenice pro plnění. Vhodné jsou menší sklenice (pro cca 350 g hotové marmelády). Z uvedeného množství surovin se připraví 6 sklenic, záleží na použitém množství cukru. Sklenice i víčka umyjeme horkou vodou a osušíme.
Odvážené, omyté, vypeckované a okapané višně přendáme do většího kastrolu. Směs na marmeládu (Gelfix) smícháme s 2 lžícemi cukru a přidáme k višním. Společně přivedeme k varu, za stálého míchání vaříme 1 - 2 minuty. Teprve poté přidáme zbývající cukr, promícháme a opět přivedeme k varu. Aby byla marmeláda jemná a bez velkých kousků ovoce, směs rozmixujeme pomocí ponorného mixéru. Takto vaříme 5 – 10 minut, stále mícháme. Pro lepší tuhost marmelády a pro zvýraznění chuti přidáme šťávu z poloviny citronu.
Při vaření marmelády se tvoří pěna, kterou je nutné lžící odebrat. Dokud se pěna tvoří, marmeláda zpravidla dobře nehoustne. Můžeme provádět zkoušku odebráním lžičky marmelády na talířek. Je-li marmeláda dostatečně tuhá, lze vaření ukončit.
Po vaření kastrol odstavíme a připravené sklenice plníme horkou marmeládou. Sklenice uzavřeme víčkem a otočíme na chvíli (asi 10 minut) dnem vzhůru.
Višňová marmeláda je velmi chutná a vhodná k podávání s oblíbeným čerstvým pečivem.
Tartaletky s čokoládovým nugátem a višňovým džemem
(doba přípravy )
Višňový perník
(doba přípravy 1 hod )
Schwarzwaldský dort s višněmi
(doba přípravy 1 h 30 min )
Čokoládové muffiny s višněmi
(doba přípravy 30 min )
Osvěžující limonáda
(doba přípravy )
Čokoládový dort s višněmi
(doba přípravy 2 hod )
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena