Širší pas než boky a „nesedící“ oblečení jsou jen estetické projevy nadváhy či obezity, nemoci, která trápí lidi napříč generacemi. Ale ty podstatnější, zdravotní, se dějí uvnitř těla!
Obezita se stala civilizační nemocí, která trápí značnou část populace vyspělých zemí světa. Vzniká nerovnováhou mezi příjmem a výdajem energie organismu. Rizikovým je zpomalení metabolismu, kdy tělo daleko víc energie ukládá do tukových zásob a méně ji vydává. Je to dáno do značné míry životním stylem. Obezita se diagnostikuje ukazatelem BMI (body mass index), který vypočítáme podle vzorce: hmotnost (kg)/ výška (cm)2. Normální hodnoty se pohybují u BMI 20-25. Ukazatelem, jak na tom jsme, je obvod pasu. Varovným signálem je u mužů 102 a u žen 88 centimetrů. Následovat by měla jednoznačně redukce hmotnosti.
není jen prázdná fráze. To dokazují čísla: jen v ČR trpí nadváhou až 75 % mužů a víc než polovina žen, problémy s váhou se zvyšují i u dětí. Obézní je v Česku každé páté dítě ve věku 6 až 15 let. Pouhých 2-5 % případů dětské obezity nesouvisí se stravováním a osobním příkladem rodičů, ale s nemocí. Některá onemocnění (hormonální, diabetes, psychická onemocnění) přispívají ke zvyšování hmotnosti, stejně tak užívání léků a genetika ovlivňuje schopnost těla zpracovat přijatou energii. Uvádí se, že genetická dispozice hraje maximálně ve 40 % případů významnou roli. Ostatní už je na nás, na našem životním stylu.
Základní stavební kameny jídelníčku musíme nakombinovat tak, aby sloužily ne škodily. Bílkoviny (kvalitní netučná masa, ryby – hlavně mořské jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, jódu vitamínu D, mléčné výrobky, vejce, obiloviny, luštěniny) snižují glykemický index a nejvíc zasytí. V průběhu dne by měly tvořit 20–30 % stravy (0,8–1 g na 1 kilogram hmotnosti). Tuky 30 % (především rostlinného původu: olivový olej, avokádo, ořechy; k živočišným rozhodně patří rybí) pomáhají absorbovat některé vitamíny (A, D, E, K), proto jsou pro tělo nepostradatelné! Sacharidy 40–.50 % (těstoviny, brambory, batáty, pohanka, rýže). Denní příjem kalorií by měl odpovídat vašemu zdravotnímu stavu, množství pohybu, aktuální váze. K udržení hmotnosti stačí dospělé ženě 2 000 kcal, muži 2 500 kcal.
Pište si vše, co sníte, počítejte kalorie s nějakým pomocníkem, třeba www.kaloricketabulky.cz, kontaktujte výživové poradce. Jezte pravidelně, po menších porcích, vždy pestře! Snídani i svačinu doplňte ovocem nebo zeleninou, hlavní jídla zeleninovými saláty. Nesmažte, úpravu jídel volte dietnější: vaření, dušení, pečení v alobalu. Jezte s chutí, jídlo není nepřítel, ale naopak!
Losos na grilu se zeleninou
https://www.vareni.cz/recepty/lososove-steaky-na-grilu/
Pohanka se žampiony a rukolou (lze použít i bulgur či kuskus
https://www.vareni.cz/recepty/pohanka-se-zampiony-a-rukolou/
Kuřecí prsní řízky na řadu způsobů – jako příloha se hodí batáty, těstoviny, kuskus
https://www.vareni.cz/recepty/kureci-platky-na-rajcatech-a-bazalce/
Těstovinový salát s čerstvou zeleninou, vařeným vejcem, kapary a bylinkami zakapaný olivovým olejem
TIP za všechny, který nikdy nezklame: Tukožroutská polévka
https://www.vareni.cz/magazin/recept-na-tukozroutskou-polevku-krok-za-krokem/
Žádné informace uvedené na těchto webových stránkách nejsou určeny pro účely diagnostikování ani předepisování léků. V případě záležitostí spojených s péčí o zdraví se obraťte na svého lékaře.
Autor:Kubik
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena