Heuriger je speciální typ hospody, na kterou narazíte převážně ve východním Rakousku a ve Vídni. Název pochází od slova „heurig“ – letošní. Typickým nápojem je v tomto podniku takzvaný heuriger, tedy letošní víno, které se žačíná nalévat vždy od 11. listopadu. Pro heuriger je příznačný jeho selský charakter a tradiční výběr jídla, pro které si hosté chodí k výčepnímu pultu, kde si pak sami vybírají z různých druhů výborného masa, příloh a salátů.
Hospody a hospůdky heurigen pochází z doby císaře Josefa II, který dekretem ze dne 17. srpna 1784 dovolil každému rozlévat a prodávat víno z vlastních vinic. Každý heuriger je otevřen jen určitou dobu v roce, v některých oblastech se mezi sebou podniky střídají po měsíci. Na znamení, že má heuriger otevřeno bývá nad vrata, často bývalého statku, pověšena větev borovice, heuriger má pak, jak se říká „ausgsteckt“ – vyvěšeno, respektive otevřeno. Na vesnické návsi nebo nebo na náměstíčku vinařské čtvrti je vyvěšen na informačním místě „Rauschbaum“ přehled právě otevřených hospod heurigen.
Všude tam, kde se ve východním Rakousku pěstuje víno, najdete i heurigen a proto ani Vídeň není výjimkou. Jedete-li z Prahy do Vídně autem, ocitnete se hned po vjezdu do rakouské metropole v městské části Stammersdorf, v jedné z nejlepších a prohlášených oblastí hospod heurigen. Mezi městské části známe díky svému vínu a heurigen patří kromě Stammersdorfu, Großjedlersdorfu a Strebersdorfu i idylická vesnička Kahlenbergerdorf na druhém břehu Dunaje a čtvrť Mauer na jihu Vídně.
Zdroj: Compress