Bez cibule by řada omáček neměla ten správný říz, bez šalotky či pórku by kdejaký salát přišel o svou typickou chuť. Pojďme si říct něco o zelenině z rodu liliovitých.
Již starověcí lékaři předepisovali zejména cibuli na všechny choroby, spolu s česnekem byla znakem pro dlouhé zdraví, to později potvrdili i moderní studie. Dodnes je zelenina z rodu liliovitých ve velké míře používána v řadě pokrmů, aniž bychom si její výživnost vůbec uvědomovali.
Konzumace cibulovin má schopnost potlačit krevní srážlivost, navíc cibulový extrakt zvyšuje hodnoty HDL frakce cholesterolu. Snižují krevní tlak, účinek alergenů a dokáží potlačit příznaky průduškového astma. Cibuloviny redukují počet případů krevních vmetků, které bývají příčinou řady srdečních chorob, zejména pak mozkové a srdeční mrtvice. Cibulové oleje potlačují tvorbu nádorů, jsou skvělou prevencí proti rakovině.
Jistě znáte situaci, kdy loupete cibuli a máte nutkání plakat. Možná si vybavíte i starou lidovou medicínu - směs cibulové šťávy a medu. Cibulová substance totiž odstraňuje slizniční městnání, ať už se jedná o jakoukoli sliznici, však vyzkoušejte třeba při tvorbě hlenů a kašli podávat po lžičkách cibulovou směs. Stejně jako cibule, i pórek a šalotka obsahují stejné látky a mají obdobné pozitivní účinky na naše zdraví. Je velká škoda, že třeba pórek se stále v evropských pokrmech vyskytuje méně, jeho delikátní vlastností je, že dokáže chuť pokrmu zdůraznit, přitom výraznost ostatních surovin nepřehlušit.
Ideální je nákup na trhu, kde máte jistotu kvalitního produktu, v nejlepším případě bio kvality a pěstovaný bez použití chemických postřiků a urychlovačů růstu. To poznáte zejména na plné chuti a vůni. Pórky nakupujeme o šířce 3,5 - 4 cm, širší pórky bývají příliš tuhé. Při výběru se řídíme pohledem, důležité jsou zdravé zelené stvoly, které však z větší části odřežeme. Z původně kilového pórků nám po očištění zbude přibližně půlka váhy. Mladé cibulky jsou pórku podobné, samozřejmě jsou menší a chuťově mnohem sladší. Při výběru si všímáme konečků, neměly by být zažloutlé a vůbec ne nahnilé. Šalotky jsou cibulky vyloženě pro labužníky, svou křehkostí a jemností je doporučujeme přiložit k pokrmu jako křupavou přílohu, (třeba jen lehce osmaženou na másle). Navíc bude talíř vypadat efektně. Šalotky nenakupujeme ve svazcích ale po kusech, abychom si každou z nich mohli prohlédnout. Bílou, žlutou i červenou cibuli před koupí dobře prohmatáme, měla by být pevná, měkké "skvrny" znamenají nahnilost nebo jinou nákazu.
Veškeré druhy cibule (mimo mladých cibulek) skladujeme na suchém, chladném a tmavém místě, ne v lednici. Uchovávat můžeme i zakoupené mladé cibulky, z těch však nejdříve odstraníme tuhou blánu, spodní část a zhruba polovinu zelené natě. Cibulku zabalíme do utěrky, vložíme do plastového sáčku a v lednici nám tak vydrží krásně čerstvá zhruba týden.
Sklizenému pórku odřízneme těsně u krčku kořeny a zkrátíme horní část listů. Pórek uchováváme až 2 měsíce při teplotě 0 °C a vysoké vlhosti (až 90 %). Pórek můžeme také zamrazit a uchovat si vlastní úrodu po celou zimu. Koupený pórek ukládáme v lednici zabalený do utěrky a plastikového sáčku, pórek předtím ještě omyjeme, osušíme a zkontrolujeme, zda mezi vrstvami není písek.
Pór v kuchyni uplatníme v čerstvém i podušeném stavu, je vhodný do salátů, na přízdobu pokrmů, přidává se do omáček, polévek a zapékaných jídel. Mladé cibulky jsou výborné do salátů, šalotku užijeme třeba do bílé omáčky (bešamelu). Klasická cibule nesmí chybět v pomazánkách, omáčkách, přílohách, polévkách, jednoduše všude tam, kde nám chutná.
Foto: Photos.com
Vepřová kýta na cibuli
(doba přípravy 45 min )
Plnění utopenci
(doba přípravy 35 min )
Pórkovo- kuřecí placičky se sušenými rajčátky
(doba přípravy 2 h 30 min )
Jak správně nakrájet cibuli: Naučte se to jako profík!
Praktické rady a tipy s názornými ukázkami, jak správně nakrájet cibuli. Vše vás naučí šéfkuchař Martin Polačko.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena