Cibule patří mezi nejpoužívanější zeleninu, která dodává pokrmům požadovanou chuť. Pochází z Asie a udržuje se u nás v kuchyni již po několik stovek let. Egypťané ji nejraději používali syrovou a už tenkrát věděli, že má léčivé účinky. Existuje mnoho odrůd, které se liší barvou, velikostí a tvarem.
Má okrově žlutou až žlutou slupku. Její ostrá chuť zůstává i po přípravě, takže je vhodná do polévek, omáček i dušených pokrmů. Pokud ji vaříme ve vývaru neoloupanou, polévka získá krásně žlutavou barvu. Kuchyňská cibule tvoří většinu světové produkce a je velice vhodná k uskladnění.
Říká se jí také španělská, je velice oblíbená v Americe a Španělsku. Nejlepší je zapékaná a plněná, často se z ní dělají kolečka a smaží se. Je výbornou přílohou ke grilovaným masům, stačí ji jen trošku podusit na víně s bylinkami.
Je velice známá také jako italská nebo nachová. Má kulatý či podlouhlý tvar a je jemně nasládlá. Vařením bledne, takže je nejlepší, když se používá za syrova. Výborná je naložená v osoleném octě s bylinkami. Je to výborná ozdoba na chlebíčky.
Má velice jemnou chuť a vůni podobnou česneku, patří také proto k nejlepším. Šalotky jsou nepostradatelné při výrobě omáček, zejména francouzských. Nakládají se do vinného octa, získaná šťáva se používá jako dresink.
Nazývají se také salátové cibule, mají dlouhé štíhlé listy a protáhlé nažloutlé cibule. Listy jsou křehké s velice jemnou chutí. Výborně se hodí do salátů a opékaných směsí. Podobná je jí velšská cibulka, která má podobnou chuť jako pórek.
Sklízí se opravdu maličké, mají tenkou papírovou slupku, která se velice špatně loupe. Proto se před loupáním namáčí cibulky do horké vody, slupka změkne! Nakládají se a krom toho jsou výborné dušené jako příloha nebo do polévek jako vložka.
Je důležité vědět, že oloupaná cibule velice rychle ztrácí svoji vůni i chuť, proto je lepší ji ihned spotřebovat. Kterému druhu cibule dáváte přednost?/p>
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena