Jak dodat dýni zajímavý šmrnc? Zkuste sladký dýňový kompot s pomerančem, medem nebo exotickým kořením. Studený ho můžete použít jako sladkou tečku nebo součást dezertů, teplý se báječně hodí k masu. Kdysi možná vzešel z nouze, dnes však existuje spousta variant, které z dýňového kompotu udělají klenot vaší spíže. Vyzkoušejte různé kombinace dýně s ovocem.
Na dýňový kompot otřebujete očištěnou a nakrájenou dýni, cukr, vodu a koření. Klasický postup zahrnuje vaření dýně ve sladkém nálevu. Na 1 kg dýně se obvykle používá 0,5 litru vody a 300-400 gramů cukru.
Dýni povařte do měkka, ale pozor, aby se nerozvařila. Po uvaření nechte kompot vychladnout. Jíst ho můžete hned nebo ho zavařit ve sklenicích a uskladnit na později. Některé recepty na dýňový kompot vaření dýně předem ani nevyžadují.
->Sláva dezertům z dýně: Nejlepší recepty na dýňové moučníky
Na přípravu dýňového kompotu využijete dýně s pevnou dužinou. Mezi nejlepší patří:
Dýně hokkaido. Je přirozeně sladká a má pevnou strukturu, proto se na kompotování skvěle hodí. Navíc ji není potřeba loupat, stačí ji jen dobře omýt a rozkrájet i se slupkou.
Máslová dýně má tvar velké hrušky, jemně ořechovou chuť a krémovou strukturu. Její dužina je sladká a pevná, což ji činí skvělou surovinou k pečení i vaření. Před použitím do kompotu je potřeba odstranit její pevnou slupku.
Muškátová dýně vzdáleně připomíná velkou oloupanou mandarinku. Má výraznou vůni a chuť, která se dobře snoubí s perníkovým kořením. Je vhodná pro delší vaření, protože její textura zůstává pevná.
Naopak měkké odrůdy jako je dekorativní dýně obrovská či špagetová dýně se varem rozpadnou, proto se ke kompotování nehodí.
Základní recept na dýňový kompot můžete obohacovat například o jablečnou, ananasovou nebo pomerančovou šťávu, o kapku alkoholu či víno. Další zajímavou obměnou je med místo cukru.
Co se týče koření, do kompotu se skvěle hodí skořice, badyán, hřebíček, vanilka a zázvor. Aromatické koření dodává dýni výraznější chuť a vůni. Můžete přidat i špetku chilli nebo kajenského pepře.
Dýně má jemnou chuť, proto se snadno kombinuje s dalšími druhy ovoce. Skvěle se ladí s jablky, hruškami, ananasem, pomeranči nebo citrony. Když je přidáte k dýni do kompotu, získá zajímavou chuť. Přidat k dýni můžete i sušené ovoce, jako rozinky nebo sušené meruňky.
->Jak na to: zavařování kompotů a marmelád
Dýňový kompot je univerzální a lze ho podávat jak teplý, tak studený.
Za tepla může sloužit jako příloha k masu, například k pečené huse, kachně, krůtě či kuřecímu nebo vepřovému masu. Skvěle doplní i podzimní slavnostní menu jako doplněk na stole. Dýňovým kompotem skvěle doprovodíte typická sladká jídla, jako jsou francouzské tousty či chudí rytíři, rýžový nákyp nebo domácí žemlovka.
Za studena poslouží sám o sobě jako dezert nebo ho můžete doplnit vyšlehanou smetanou či přidat do ovocných a zmrzlinových pohárů, použít je do chlazeného trifle či pudinku.
Využijete ho také jako součást snídaně spolu s jogurtem nebo ovesných kaší. Studený kompot je osvěžující v letních měsících, zejména v kombinaci s citrusovými plody. Použijte jej k ochucení a dekoraci palačinek nebo vaflí.
Recepty na dýňový kompot, které stojí za to vyzkoušet:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena