Hon na hřiby a jiné jedlé druhy hub je právě teď velmi aktuální. Pro mnohé z nás nejsou houby jen jídlem, ale doslova vášní! Pojďme se na houby podívat zblízka - prověřit si své znalosti, vyzkoušet spoustu receptů na polévky, smaženice i omáčky, naučit se houby sušit, zamrazit i nakládat, ale také uchovat v nich důležité vitamíny. Mimochodem, věděli jste, že až 6 milionů Čechů minimálně jednou ročně vyrazí do lesa na houby? Náš houbařský speciál si proto nesmíte nechat ujít!
Při sběru hub se řídíme nejdůležitější houbařskou zásadou, což znamená, že sbíráme pouze houby, které bezpečně známe! Sbíráme jen mladé a zdravé plodnice, viditelně staré, červivé a měkké houby necháme v lese svému osudu. Zda se v houbách opravdu vyznáte, si můžete prověřit v našem testu.
KVÍZ: Vyznáte se v houbách? Prověřte si znalosti v našem testu
Při toulkách přírodou už v těchto dnech můžeme narazit na první houby a celý rok jich nejen v lese bude přibývat. Je houba jedlá, nejedlá nebo jedovatá? Připravili jsme pro vás houbařský test, díky kterému zjistíte, jak na tom jste.
Houby jsou chutným a zdravým doplňkem našeho jídelníčku. Pokud se je naučíme dobře zpracovat a připravit, obohatíme své pokrmy o skvělou vůni a nezaměnitelnou chuť. Mnohdy dokáží nahradit i maso. Houby mají nízkou energetickou hodnotu a obsahují až 90 % vody, 6 % bílkovin, 1 % minerálních látek (zejména draslík, vápník, hořčík, železo, fosfor a stopové prvky, například zinek, měď a mangan), najdeme v nich provitamín A, skupinu vitamínů B, vitamín D. Jsou skvělým zdrojem vlákniny, podporují činnost střev a některé druhy se mohou pyšnit i léčivými účinky.
Houby v kuchyni: Jak je zpracovat, uchovat v nich vitamíny a zároveň si pochutnat
Češi jsou národem houbařů. Říká se, že všechny houby jsou jedlé, některé však pouze jednou. Ale zanechme černého humoru a ponořme se do článku, který nám přiblíží houby z té zdravotní a kuchařské stránky.
Houbové hody: Zkuste houby zamrazit, usušit i naložit
Letošní sezóna houbařům mimořádně přeje. Plné košíky nasbíraných trofejí zaměstnají v těchto dnech nejednu hospodyňku. Dříve se říkalo houbám "maso chudých". Toto označení není daleko od pravdy, neboť z nich můžeme udělat například řízky nebo sekanou, ale také samozřejmě mnohem zajímavější delikatesy.
Když máte hub plné košíky: Pusťte se do zavařování
V lese se to stále hemží sběrači hub, lidé se tu potkávají s více či méně plnými košíky a hospodyňky doma předem přemýšlejí, jak s letošní úrodou naloží. Dnes vás naučíme, jak houby správně zakonzervovat.
Ragú, guláš, sekaná i houbový kuba: Pokrmy z hub, na které nedáme dopustit
Druhů hub je jen v Čechách takové množství, že je toto téma snad nevyčerpatelné, a proto se k houbám znovu vracíme.
Co s nasbíranými hřiby? Zkuste houbový olej, slaný koláč nebo sekanou
Divoce rostoucí pravé hřiby sbíráme od července až do října. Málokdy jsou zaměnitelné s jedovatými druhy hub, a tak jejich sběr zvládne každý, stejně tak následné zpracování.
Houbařská sezóna je v plném proudu: Recepty na smaženici z hub 6x jinak
Přinesli jste si z procházky lesem plný košík hub? Byla by škoda nevyužít této sezóny a nepřipravit si z nich tolik oblíbenou smaženici. Přinášíme vám klasické i netradiční recepty.
DALŠÍ VÝBORNÉ A PROVĚŘENÉ HOUBOVÉ RECEPTY
Polévka je grunt: Recept na výbornou bramboračku s houbami krok za krokem
Přinesli jste si z lesa košík nasbíraných hub? Milujete kromě houbové smaženice také houbové polévky? Potom zkuste recept na tuto bramborovou polévku s kořenovou zeleninou a čerstvými hříbky. Je výborná!
Recept na houbovou smaženici krok za krokem
Klasická houbová smaženice je tím nejlepším a zároveň nejjednodušším, co si lze z čerstvě nasbíraných hříbků a jiných hub připravit. A ta vůně během přípravy! Dnes si smaženici s vejci připravíme krok za krokem.
Recept na houbovou kulajdu se smetanou krok za krokem
Dnes se naučíme klasickou českou polévku - kulajdu, kterou vylepšíme smetanou a silným kuřecím vývarem. Hub jsou již plné lesy, ale pokud na sbírání nemáte čas, nevadí, použít můžete i sušené. Vše podle podrobného FOTORECEPTU.
Recept na slaný houbový koláč krok za krokem
Nevíte, co se zbylými žampiony či nasbíranými hříbky? Nebo máte zásobu hub sušených? V každém případě máme pro vás dobrý tip na slané pohoštění a něco dobrého k vínu. Houbový koláč rozhodně nezklame! Naučíme vás ho krok za krokem.
Videorecept Pohanka a dušené houby
Videorecept na přípravu lehkého a zdravého pokrmu z pohanky a dušených hub. Pohanka je superpotravinou, kterou znaly a používaly při vaření už naše babičky, a společně s houbami tvoří výtečnou kombinaci.
Videorecept: Špagety s krémovou houbovou omáčkou
Špagety, houby a smetana - dokonalá kombinace! Jen pár surovin a trocha šikovnosti stačí k přípravě výborného hlavního chodu. Podle tohoto video návodu jej zvládne připravit opravdu každý!
Videorecept: Houbovopórková směs podle Anny
Něco zdravého k večeři? Zkuste tuhle dobrotu!
(doba přípravy 45 min)
Úvodní foto: Pixabay.com
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena