Chlorofyl je zelené rostlinné barvivo umožňující fotosyntézu. Stejně jako se bez chlorofylu neobejdou rostliny a zvířata, neobejdeme se bez něj ani my lidé.
Chlorofyl je látka způsobující zelené zbarvení rostlin. Molekuly chlorofylu mají jedinečnou schopnost přeměňovat sluneční energii na chemickou. Chemická energie je pak využívána k tvorbě sacharidů a kyslíku, látek nezbytných pro život na Zemi.
Chlorofyl se nachází na membránách chloroplastů. Je složen z vodíku, uhlíku, kyslíku, dusíku a hořčíku, ale dodává konzumentům také mnoho vitamínů (A, B, C, E). Zvláštní je, že až na centrální atom je struktura chlorofylu stejná jako struktura hemoglobinu. A co víc, chlorofyl zvyšuje schopnost těla hemoglobin produkovat.
Krevní barvivo hemoglobin uskutečňuje přenos kyslíku, v konečném důsledku má proto chlorofyl vliv na regeneraci organismu a zpomalení procesu stárnutí.
Již od pradávna byly zelené části rostlin využívány jako léčivo. Chlorofyl v nich obsažený má výrazný vliv na hojení ran, včetně hemoroidů a popálenin. Snižuje také svědění a bolest postiženého místa. Omezuje vznik otoků, potlačuje zápach, proto je také častou složkou deodoračních přípravků.
Na mnoha odlehlých místech světa lidé nepoužívají zubní pastu ani kartáček, přesto se mohou pyšnit zdravými zuby. Jejich tajemstvím je strava s převahou zeleniny. Žvýkání zelených částí plodů posiluje obranu proti zubnímu kazu. Chlorofyl totiž vytváří prostředí nevhodné pro růst bakterií a chrání sliznici úst.
Chlorofyl má dále pozitivní vliv na činnost zažívacího traktu, obzvláště pečlivě se stará o střevní peristaltiku. Spolu s dalšími zbraněmi - antibakteriálními a protirakovinnými účinky a podílu na lepším vylučování odpadních látek z těla - bojuje za zdraví našich střev.
Mezi běžné zdroje chlorofylu patří veškerá zelenolistá zelenina (zelí, saláty, špenát, kapusta, brokolice, apod.), absolutně největším zásobníkem jsou ale divoké bylinky (kopřiva, pampeliška, listy konopí) a některé sladkovodní a mořské řasy (chlorella).
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena