Význam a vznik Chanuky
Chanuka je svátek světel. Chanuka není na rozdíl od jiných židovských svátků ustavena Tórou, nýbrž byla přijata židovskými rabíny v době druhého Chrámu. Připomíná znovuzasvěcení jeruzalémského chrámu v době povstání Makabejských. Ten byl předtím znesvěcen Antiochem IV. K opětovnému posvěcení byl potřeba rituálně čistý olivový olej ke svícení, jehož bylo velmi malé množství postačující na jeden den. Zázrakem vystačil na osm dní, tedy až do doby, kdy byl vyroben nový. Proto dnes Chanuka trvá po osm dní a v synagogách se zapalují svíčky na osmiramenném svícnu zvaném chanukija. Ten má osm ramen pro osm svíček v jedné řadě a jedno pomocné rameno určené pro svíci zvanou šamaš. V době svátku se pomocí šamaše postupně každý den zapaluje jedna svíčka, až jich poslední den svítí všech osm.
Zvyky a tradice
Kromě zapalování chanukije, při které se zpívají tradiční písně, patří k Chanuce i hraní hry Sevivon, což je obdoba známé káči. Svátek se slaví veřejně na ulicích. K jídlu se pečou speciální koblihy a obdoba bramboráků, k jejichž přípravě neodmyslitelně patří olej. Lidé si také vzájemně dávají dárky, jak peněžní, tak hmotné, ale také různé sladkosti a oříšky.
Recept na Sufganiot
Zkuste si připravit tyto židovské koblihy
Ingredience
2 balíčky sušeného droždí, 4 lžíce pískového cukru, 3/4 hrnku vlažného mléka, 2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky, 2 žloutky, špetka soli, 1 lžička skořice, 40g změklého másla, rostlinný olej, ovocná zavařenina
Postup
Nejprve rozpustíme kvasnice a 2 lžíce cukru v mléce a necháme vzejít kvásek. Prosejeme mouku a nasypeme ji na vál. Uprostřed uděláme důlek, nalijeme kvásek, přidáme žloutky, sůl, skořici a zbývající cukr. Dobře propracujeme. Přidáme máslo a zpracováváme těsto, dokud není hladké a pružné. Poté těsto dáme do mísy, přikryjeme a necháme přes noc v ledničce. Na vál nasypeme trochu hladké mouky a rozválíme těsto na zhruba centimetrovou tloušťku. Pomocí sklenice vykrájíme kolečka, překryjeme je utěrkou a necháme ještě 15 minut vykynout. V ruce vytvarujeme kouli, do jejíhož středu jsme zapracovali trochu marmelády.
V hluboké pánvi rozpálíme olej a vkládáme do něj koblihy. Když jsou z jedné strany dohněda osmažené, obrátíme je. Když jsou hotové, krátce je ubrouskem vysušíme a obalíme je v pískovém cukru.
Recept na Latkes
Pusťte do přípravy svátečních židovských "bramboráků".
Ingredience
500g brambor, 1 středně velká červená cibule, 1 velké vejce, 1/2 lžičky soli, olivový olej na smažení
Postup
Troubu si předehřejeme na 120 stupňů. Brambory oloupeme a nadrobno nastrouháme do velké mísy a nalijeme do nich studenou vodu. Brambory lehce propereme a poté důkladně přecedíme. Brambory rozprostřeme na kuchyňskou tkanou utěrku, naskládáme nadrobno nasekanou cibuli a pevně rolujeme utěrku do tvaru rolády, tak aby se ven dostala většina tekutiny. Poté brambory s cibulkou opět dáme do mísy, přidáme vejce a sůl.
Do teflonové pánve nalijeme asi 1/4 šálku oleje a rozehřejeme ho. Potom do něj po částech dáváme bramborové těsto ve tvaru placek a smažíme je při mírné teplotě z každé strany asi 5 minut. Poté je osušíme papírovým ubrouskem, osolíme a dáme do trouby pro udržení teploty. Servírujeme je teplé například s cottage sýrem, jogurtem či smetanou.
Setkali jste se někdy s oslavou Chanuky? Měli jste někdy možnost ochutnat židovské speciality?
Foto:
Profimedia.cz