Někteří z nás jej milují, ale pro některé je přímo katastrofou. Pochoutka, bez níž není žádné jídlo dokonalé, ale po které se z našich úst line zápach roven vývoji zbraní hromadného ničení. Ano, tak to je česnek.
Česnek přišel do kuchyní již v pradávnu. Hlavně do starověkých národů ze stepních oblastí Íránu a Afghánistánu. Znala jej stará Čína, Egypt, antické národy, kde byl symbolem proti zlu, a používal se bitvách, kde se očekával souboj tváří v tvář. V Indii byl odedávna používán jako lék a jako zdroj zázračných sil proti zlým mocnostem. A samozřejmě nesmíme opomenout česnekovou ochranu proti upírům. Dnes je česnek známý po celém světě a používá se v kuchyni i pro své léčivé vlastnosti.
Česnek je pro mnohé z nás v kuchyni nepostradatelný. Před samotným použitím má čerstvý oloupaný stroužek mírnou příjemnou vůni. Jestliže jej nakrájíme, přibude vůni na síle. Jestli máte rádi pokrmy s výraznou česnekovou vůní, doporučujeme česnek nasekat nebo prolisovat. Samotná chuť je u čerstvého česneku velmi silná i v malém množství.
Dokážete si představit naši tradiční česnekačku bez česneku? Nebo pečené maso bez česneku? Určitě ne. Česnek je stejně jako pro naši kuchyni, tak i pro jiné kuchyně základní složkou a přísadou.
Jeho použití je rozšířené a má mnoho uplatnění. V západní kuchyni opékají celé stroužky česneku na ohni. Nakrájeným česnekem na proužky se špikuje maso, nakrájený na plátky se přidává pod maso při pečení. Vaří se v polévkách a omáčkách. Dodává šmrnc zálivkám, omáčkám k těstovinám, rybám, salátům a spolu s bylinkami jím ochucuje máslo. A na česnek nesmíme nikdy zapomenout při zabíjačce nebo zvěřinových hodech. Nebo třeba zavařovaný česnek.
Kromě tradiční česnekačky používáme česnek také na topinky. Gurmáni Francouzi si potírají česnekem (česnekovou pastou) krajíčky francouzkého chleba a poté jej zapékají ve folii.
Pokud se česnek smažíme, měli bychom dávat pozor, aby nezhnědl! Česnek rychle hořkne a pak zkazí dobré jídlo.
Česnek můžete koupit v mnoha podobách. Pokud máme možnost, měli bychom používat česnek vždy čerstvý. Koupit, ale i udělat si můžeme česnekovou sůl, uzený česnek, česnekovou pastu (naložíme prolisovaný česnek do olivového oleje) a česnekové vločky (usušené plátky česneku). Pořídit si můžeme také česnekové granule nebo česnekový extrakt.
Česneku jsou odedávna připisovány všemožné léčivé účinky. Česnek obsahuje polovinu vitamínu C, než je v citrónu, karoten, vitamíny B, draslík, fosfor, vápník, hořčík, síru, jód. Mnohem více je cenných obsahových látek v listech a stvolech, které ale nepoužíváme.
Celá rostlina je prosycena silicí obsahující síru. Tomu, komu je protivný česnekový pach, nutno vysvětlit, že právě tato silice - alicin, látka zároveň zodpovědná za typicky pach česneku - je zdrojem léčivých sil - usmrcuje účinně choroboplodné zárodky, tedy při infekcích. Česnek ale má ještě jiné dobré vlastnosti, podporuje trávení, vylučování žluči, brání křečím střev, reguluje střevní mikroflóru (působí proti střevním parazitům i jiným), prokrvuje koronární cévy srdce, snižuje krevní tlak.
Česneková šťáva příznivě ovlivňuje dýchání a doporučuje se proti ateroskleróze a astmatu. Pravidelným požíváním česneku můžete snížit hladinu cholesterolu v krvi až o 9 % a prý zabránit vzniku nádorových onemocnění až o 30%.
Vždy bychom se měli ujistit, že palice česneku jsou husté a pevné. Stroužky by měly být bez skvrn a krémově bílé. Česnek bychom měli skladovat na suchém, trochu chladném a tmavém místě.
Foto: Profimedia.cz
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena