Mák je v české kuchyni oblíbenou surovinou, zejména v tradičních moučnících a dezertech. Nejčastěji se používá v podobě mletého máku, který je hlavní složkou makových náplní. Bez té by se neobešly makové buchty, makové koláče nebo makový závin. Mák skvěle ladí se švestkami a použít ho můžeme i přímo do těsta.
Výhodou máku je jeho univerzálnost – můžeme jej využít jak v tradičních, tak v moderních dezertech - ať už v podobě náplní do kynutého těsta, v makových závinech nebo v tradičním makovci. Navíc se dobře kombinuje s ovocem, jako jsou třešně, švestky nebo meruňky, které zvýrazňují jeho plnou chuť.
V makovém závinu se listové nebo kynuté těsto plní makovou náplní. Tu připravujeme z mletého máku, který předtím spaříme horkým mlékem, osladí a dochutí citronovou kůrou či vanilkovým cukrem. Pak se těsto zabalí a peče dozlatova. Makový závin je skvělý jako moučník, snídaně i svačina.
Makové koláče patří mezi českou klasiku. Připravujeme je z kynutého těsta a plníme makovou náplní, do které se kromě máku přidává mléko, cukr a často i skořice nebo povidla. Makové koláče patří s tvarohovými a povidlovými mezi nejoblíbenější.
Tradiční makovec počítá s mákem přímo do těsta. Částečně nebo zcela v těstě nahrazuje mouku. V Česku jde o velmi oblíbenou rychlou buchtu na plech.
Do těsta na makovou bábovku nebo velikonočního makového beránka přidáme místo části mouky mletý mák, který dodává dezertu jemně oříškovou chuť. Výsledek je vláčný a plný makové chuti.
Recepty s mákem, které by vám neměly ujít:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena