V našich kuchyních se i přes prosazování nových směrů ve stravování stále vracíme k tradičním českým pokrmům.
Do jídelníčku současného člověka patří pokrmy z brambor, luštěnin, obilovin a zeleniny. Je nutné pojídat je střídavě, pokud možno co nejčastěji, protože obsahují kromě jiného i vlákninu velice potřebnou pro trávicí proces. Vláknina zažívací ústrojí chrání před některými obávanými nemocemi a má svůj význam i v prevenci kardiovaskulárních chorob. Přesto se i u nás objevuje výrazný vliv zahraničních kuchyní. Je to mu tak například u přípravy snídaní.
Mezi všemi denními jídly mnohdy zanedbávaná popelka nám má dodat maximum energie. Měla by dodávat energii a sílu na čtyři až šest hodin práce a přitom ji tolik z nás zanedbává. Stále ještě mnoho lidí snídá pouze čaj, kávu a třeba bílé pečivo. Jde však jen o "prázdné" kalorie. Někteří doplňují snídani sýrem nebo uzeninou, ale jen ve výjimečných případech ovocem nebo zeleninou. Pro opravdu dobrý start do dne bychom měli začít tím, co nám příroda dává nejcennějšího. Celé obilné zrno, které v sobě zahrnuje vše, co je pro náš organismus třeba. Lačný žaludek po ránu nejlépe vše využije a předá dalším orgánům. Toto doplníme ovocem s dostatkem vitamínu C a potravinou, obsahující živočišné bílkoviny - mléko, tvaroh, sýry. Nejméně náročnou přípravu vyžadují kukuřičné lupínky, ale také jogurtové krémy, vločkové kaše. Pokud jde o recepty lidové kuchyně, ta používala živočišné tuky. Ty lze však nahradit tuky dnes vyráběnými snad pro všechny druhy tepelné úpravy pokrmů podle požadavků zdravé výživy. Jak tomu je při přípravě polévek nebo omáček?
V české kuchyni mají polévky dobrou tradici. V lidovém jídelníčku bývaly často základem oběda i večeře, vařívaly se i k snídani. Připravovaly se z brambor, zeleniny, chleba i hub a zahušťovaly se krupicí, krupkami, jíškou nebo "záklechtkou" z mléka a hladké mouky. Masové vývary se podávaly většinou jen při svátečních příležitostech. V žádné kuchařce mezi recepty nechybí ani ty na polévku, spíše naopak. Stále mají svůj velký význam. Jde o pokrm snadno stravitelný, který obsahuje významné výživové složky. K snídani je dnes asi připravovat a podávat nebudeme, ale v chladném období roku mohou dobře zastoupit večeři. Moderní kuchyně nebude používat tak často jíšku, a pokud ano, tak jíšku světlou. Častěji se ale polévky dnes zahušťují přímo zeleninou a brambory. Domácnosti jsou v současnosti vybaveny různými druhy mixérů, takže připravit k večeři čerstvou polévku není až tak časově náročné.
Příště si povíme o omáčkách a bramborech. Foto: Profimedia.cz
Autor:Stáňa
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena