Sníte o rozpadavé a křehké vepřové pečínce? V našich krajích po nich snad občas prahne každý. Ať už se zelím a knedlíkem nebo jen s krajícem chleba. Jak si oblíbené kousky masa připravit?
Vepřové maso má v české kuchyni zapuštěné dlouhé kořeny. Mezi nejoblíbenější patří vepřové kotlety na nejrůznější způsoby či vepřový bůček. Obojí můžete koupit bez kosti i s kostí. Pokud vyloženě nechcete připravovat rolády nebo závitky, volte variantu s kostí. Kost dodává masu chuť, maso od kosti je vždycky nejlepší.
Kotlety ponechejte s kostí, naklepejte a okraje nařízněte. Stačí pak jen osolit, mírně opepřit a z obou stran zprudka opéct. Pak se oheň zmírněte a maso nechte dopéct doměkka. Čím kotlety doprovodíte, záleží na receptu, pro který se rozhodnete.
Pražské kotlety se připravují tak, že na vedlejší pánvi na másle podusíte nakrájené žampiony, přidáte se chřest a směs servírujete spolu s kotletami. Pokrm se podává spolu s plátky šunky, v nichž jsou zabalená míchaná vejce. S bramborovou přílohou chutnají takto doplněné vepřové kotlety znamenitě!
Kotlety na žampionech s klobásou nebo vydatná kotleta počítají ve svých recepturách s uzeninou, která pokrmu dodá skvělou extra chuť.
Přírodní vepřové kotlety s rychlou omáčkou z výpeku nebo vepřové kotlety na kmíně jsou sázkou na jistotu. Jejich příprava je jednoduchá a vyžaduje jen minimum surovin.
Vepřové kotlety se hodí také k přípravě děkanských řízků či prezidentských vepřových řízků v trojobalu nebo závitků.
Vepřový bůček se hodně používá k úpravě na kmínu a podává se zelím a bramborovými knedlíky jako od babičky. Dobře ho však můžete použít také pro přípravu rolád.
Vykostěný bůček položte naplocho a podélně ho rozřízněte tak, aby vznikl široký plát a naklepejte ho. Plnit ho pak můžete mletým hovězím masem, masovou fáší, uzeninou, zeleninou. Nezapomeňte osolit, opepřit, přidat bylinky a koření - neměl by chybět česnek, hodí se tymián, kmín, paprika.
Plát se dobře zaviňte a stáhněte provázkem. Roládu pečte na troše tuku v troubě, podlejte vývarem a polévejte vypečenou šťávou. Vhodnou přílohou jsou brambory nebo bramborová kaše a zeleninové saláty.
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena