Zkuste si doma vyrobit aromatický ocet, jež vám poslouží jak při vaření, tak i jako ozdoba kuchyně. Použijete-li ozdobnou láhev, můžete ho věnovat jako originální dárek. Ocet je jedním z nejstarších konzervačních prostředků, jež se připravuje z kysaného vína, moštu nebo piva. Kyselost je způsobená obsahem alkoholu, který se mění v kyselinu octovou. Octy se liší barvou a chutí v závislosti na druhu alkoholu, z něhož se vyrábějí. K výrobě vinného octa se používají červené nebo bílé hrozny. Nejkvalitnější a také nejdražší je ocet vyráběný z italského modenského červeného vína zvaný aceto balsamico, takzvaný silný tmavý balzamikový ocet. Jeho výroba je náročná na čas. Pomalu, minimálně 10 let, zraje v dubových sudech a dalších 10 až 40 let se nechává uležet. Teprve poté se vynikající ocet jemné chuti stáčí do lahví. Vinné octy můžeme ochutit různými druhy bylinek (estragon, kopr, rozmarýn, zelený pepř, meduňka, česnek, chilli), získáme tak širokou škálu chutí pro salátové dresinky, marinády na maso a ryby. Bylinkové a kořeněné octy lze použít i jako ochucovadlo do polévek či omáček. Známý v našich domácnostech zatím hojně používaný sladový ocet je vhodný především k nakládání zeleniny. Pro ochucení bylinkami je však příliš ostrý. Vyrábí se ze syntetické kyseliny octové, umělého barviva, octové tresti, soli a cukru. Z jablečné dřeně nebo moštu se vyrábí jablečný ocet, který je uznáván pro své léčivé účinky - podporuje trávení, léčí infekce zažívacího traktu a chronickou únavu. Také se udává, že jablečný ocet užívaný s medem uleví při artritických bolestech. Aby účinky byly co nejlepší, je lepší kupovat ocet kvašený v dřevěných sudech. Doporučovaná dávka při léčbě je jedna nebo dvě lžičky jablečného octa do sklenice vody dvakrát až třikrát denně. POZOR! U lidí alergických na kvasinky a plísně můžou octy spustit alergickou reakci projevující se bolestí hlavy a kopřivkou.
Teď vám nabídneme pár inspirací k domácí výrobě ochucených octů:
Jablečný ocet s česnekem a rozmarýnou
Ideální pro luštěninové saláty 500 ml jablečného octa, 3-4 rozpůlené stroužky česneku, 3 snítky rozmarýnu Do láhve vložíte snítky rozmarýnu, stroužky česneku a dolijte jablečným octem. Uzavřenou láhev nechte stát na slunném místě 2-3 týdny.
Bazalkový ocet
K ochucení zeleninových salátů a salátů z luštěnin 1 l vinného octu, několik snítek bazalky, 2-3 stroužky česneku Opláchnuté a osušené lístky bazalky vložíme do octa spolu se stroužky česneku. Necháme v láhvi 14 dní vyluhovat, a pak ocet přecedíme.
Koprový ocet
K ochucení okurkového salátu, houbové polévky a omáčky 1 l vinného octa, několik snítek mladého kopru, cibule Opláchnutý a osušený kopr vložíme do lahve, přidáme pár koleček cibule a dolijeme vinným octem. Po 14dnech ocet přecedíme. Máte-li vlastní zkušenosti s ochucováním octů, napište nám. Vaše nápady a vlastní recepty. Foto:
Profimedia.cz